EDUGATE este nemultumit de formarea profesorilor

Presedintele consortiului EDUGATE, Florian Colceag, a sustinut, in cadrul unei dezbateri, ca profesorii din Romania nu au beneficiat de o formare profesionala inalta, acestia fiind la nivelul la care erau si in 1989.
Presedintele EDUGATE a afirmat ca Romania este cu 200 de ani in urma in privinta metodelor de formare moderna a profesorilor din alte state. Florian Colceag a acuzat faptul ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu este intotdeauna receptiv la propunerile ONG-urilor in ceea ce priveste sistemul de invatamant. “Modelele educationale noi nu sunt agreate de MECT”, a afirmat Colceag. Totodata, el a acuzat si lipsa expertizei didactice de la nivelul MECT.

In opinia sa, notele care se acorda “nu spun nimic despre personalitatea copilului”, iar copilul nu intelege nimic din nota. “Nota este unul din factorii inhibitori din sistemul de educatie care da obtuzitate totala fata de ce e adevarat si eficient”, a spus Colceag. Potrivit presedintelui EDUGATE, pachetul de legi reprezinta de fapt “legea veche, care este
scuturata”. Florian Colceag a precizat ca va lucra impreuna cu sindicatele si ONG-urile pentru a oferi solutii MECT.

Presedintele CODECS, Marian Stas, a spus ca cea mai viabila pentru sistemul de invatamant in Romania ar fi descentralizarea preuniversitara. “Filosofia educationala trebuie sa fie fundamental diferita fata de ce se intampla in prezent”, a spus Stas. El a afirmat ca, timp de o saptamana, 1.075 de persoane au semnat un pact de constientizare si
consens pentru nevoia de schimbare a scolii, initiat de CODECS.

Marian Stas a acuzat faptul ca de multe ori raman repetenti copii foarte dotati, el apreciind ca masurile coercitive “nu duc la nimic bun”.