Iuliu Winkler: “INSCC trebuie sa isi intensifice colaborarea cu mediul universitar”

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, s-a intalnit la sediul Institutului National de Studii si Cercetari in Comunicatii (INSCC) cu reprezentantii acestuia, participand, cu acest prilej, la o prezentare a proiectelor INSCC aflate in curs de derulare si a celor pentru anul 2008.
Cu aceasta ocazie, ministrul a vorbit depre necesitatea valorificarii rezultatelor cercetarilor, precum si despre nevoia intensificarii legaturilor dintre INSSC si universitati. “Trebuie sa gasim mecanisme mai eficiente si mai rapide in vederea valorificarii rezultatelor cercetarilor, mai ales ca acest domeniu este caracterizat de o dinamica accentuata. De asemenea, institutul trebuie sa isi intensifice legaturile cu universitatile in vederea atragerii de specialisti tineri, dar si pentru intarirea capacitatii institutionale”, a declarat Iuliu Winkler.

Institutie subordonata MCTI, conform H.G. 744/2003, INSSC deruleaza la ora actuala patru mari proiecte de cercetare, avand surse de finantare din fondurile Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si din cele ale beneficiarilor proiectelor.

INSCC efectueaza studii si cercetari, ofera asistenta si consultanta tehnica in radiocomunicatii, retele de comunicatii electronice, terminale de comunicatii si telematica. Principalele proiecte curente sunt: Creare si acreditare Organism Certificare – Dir. 1999/5/EC, 89/336/EEC (CERTCOM), in valoare de 600.000 lei, Platforma multimedia de teleservicii medicale complexe (TELMES), in valoare de 250.000 lei, Platforma integrata de comunicatii cu acces flexibil de banda larga (PICABAL), 200.000 lei si Evaluarea si minimizarea riscului de securitate in retele radio Wi-Fi (WIFISEC), proiect in care au fost investiti 250.000 lei.

INSCC s-a infiintat in anul 1955 sub denumirea de Laboratorul de Cercetari in Telecomunicatii, trecand prin mai multe procedee de reorganizare si de modificare a titulaturii. Institutul are in subordine 20 de cercetatori care lucreaza la dezvoltarea proiectelor si este coordonat de Ion Stanciulescu, directorul general al institutiei.

La prezentarea proiectelor INSSC alaturi de ministrul Iuliu Winkler a fost prezent si Constantin Teodorescu, secretar de stat pentru Comunicatii din cadrul MCTI.