O noua scoala “Waldorf” la Cluj-Napoca

Scoala “Waldorf” din Cluj – Napoca va avea un nou sediu. Noul sediu va cuprinde 24 de sali de clasa, laboratoare, o biblioteca, ateliere, o sala de spectacole, una de sport, bucatarie si spatiu pentru servirea mesei, o gradinita.
Complexul scolar care se va ridica in cartierul clujean Zorilor va fi dotat si cu un teren de sport, locuri de joaca pentru copii si cu un amfiteatru. Intreaga constructie se va intinde pe o suprafata de 10.000 de metri patrati si va costa 2,5 milioane de euro.

“Toamna viitoare va fi gata un corp de cladire, astfel incat sa existe posibilitatea inceperii scolii. Celelalte parti vor fi finalizate pana in vara lui 2009”, a declarat Stefan Collin, coordonatorul proiectului si reprezentanul fundatiei “Software AG Stiftung” (Darmstadt, Germania), care sprijina financiar aceasta scoala. Acesta a spus ca de facilitatile create la scoala “Waldorf” din cartierul Zorilor se vor putea bucura toti copiii din Cluj -Napoca, atat biblioteca, cat si laboratoarele, cantina, terenul de sport si cel de joaca, fiind accesibile tuturor. La scoala “Waldorf” invata, in prezent, 101 copii.

Cele 13 scoli Waldorf din Romania fac parte din invatamantul de stat si nu se percep taxe copiilor care urmeaza aceste cursuri. Cheltuielile de salarizare a personalului si de intretinere a cladirilor sunt acoperite din bugetul de stat, dar parintii sunt organizati in asociatii, care, prin cotizatiile membrilor, contribuie la asigurarea unei baze materiale corespunzatoare unui invatamant modern.

Scoala “Waldorf” incearca sa abordeze noi metode de predare care se bazeaza pe o educare in ansamblu, pe acumularea de cunostinte, dar si pe dezvoltarea indemanarii si a simtului artistic.