Manual de interculturalitate pentru elevii mureseni

Elevii din ciclul primar din judetul Mures vor avea la dispozitie, incepand din luna martie 2008, un manual de interculturalitate editat de Liga Pro Europa (LPE) din Targu Mures, cu sprijinul a doua fundatii olandeze.
“Suntem in desfasurarea fazei finale a celui de-al doilea proiect finantat tot aici, care va consta intr-un manual intercultural al judetului Mures, pe care speram sa-l putem publica pana in martie 2008, utilizabil de cadrele didactice in ora de istorie locala, la clasa a IV-a, din ciclul primar”, a spus miercuri copresedintele LPE, Smaranda Enache. Aceasta a precizat ca manualul va fi deocamdata in limba romana, dar va avea elemente de multilingvism.

“Daca manualul va fi considerat bun de MECT si de invatatorii care il vor folosi, vom aduce unele ameliorari si speram sa fie un model pentru alte judete, alte regiuni. Ar trebui tradus si in limba maghiara sau alte limbi” – a afirmat Enache.

Smaranda Enache a sustinut ca, in cadrul aceluiasi proiect, in valoare de 14.500 de euro, LPE a publicat si lucrarea “Rolul educatiei interculturale”, al carei scop este sa sublinieze rolul educatiei interculturale in scolile publice din statele europene, ca rol educativ-preventiv pentru escaladarea tensiunilor, sentimentelor rasiste, xenofobiei.

“Exista publicate aici lucrari care oglindesc situatia actuala din Georgia, Bulgaria, Romania, Bosnia si Hertegovina si Olanda. Acest raport este in limba engleza, este destinat difuzarii in statele care au participat si la nivel european si a fost publicat, pana in prezent, in 150 de exemplare” – a subliniat Smaranda Enache.