Sindicatele din invatamant se acuza reciproc

Federatia Educatiei Nationale i-a acuzat pe ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, pe presedintele FSLI, Aurel Cornea, si pe presedintele FSI “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, ca au incercat sa inabuse actiunile de protest ale FEN.
“Constatam cu stupoare ca FEN a devenit inamicul public numarul 1 atat pentru celelalte sindicate din educatie, cat si pentru ministrul Adomnitei. In aceeasi zi, in mod evident dupa un scenariu comun, organizatiile sindicale ‘aplaudace’ si Ministerul Educatiei au iesit cu atacuri impotriva Federatiei Educatie Nationale. Asta s-a intamplat dupa ce nu credeau ca FEN va reusi de una singura sa atraga inca odata atentia opiniei publice asupra sistemului educational romanesc, care este la un pas de colaps” – a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Totodata, FEN solicita ministrului Adomnitei sa explice public care a fost motivul care l-a facut sa inregistreze contractul de munca la cateva zile dupa ce federatia a declansat conflictul de munca si in ce conditii a convins FSLI sa semneze documentul, avand in vedere refuzul sistematic al presedintelui acestui sindicat, Aurel Cornea, de a semna un nou contract colectiv si faptul ca semnatura FSLI a aparut pe un contract pe care se aflau deja semnaturile MECT, FNS “Alma Mater”, FSI “Spiru Haret” si FEN.

In legatura cu semnarea si inregistrarea contractului colectiv de munca, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a facut o serie de precizari intr-un comunicat remis presei.

Potrivit MECT, contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura a fost semnat, rand pe rand, de toate federatiile sindicale din invatamant.
Fara sa existe vreo intentie de amanare din partea MECT, Federatia Educatiei Nationale (FEN) a semnat contractul colectiv abia acum doua saptamani.
Contractul colectiv de munca a fost inaintat, la sfarsitul saptamanii trecute, Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, pentru a fi inregistrat.
Luni, Ministerul Educatiei a primit de la Ministerul Muncii confirmarea inregistrarii contractului colectiv de munca cu nr. 596/15/12.11.2007, arata comunicatul citat.
Sursa amintita precizeaza ca inregistrarea contractului colectiv de munca la Ministerul Muncii nu a tinut de vreun “efort” al FEN, pe care federatia si l-a asumat recent, dezinformand opinia publica.

Demersurile MECT, alaturi de cele ale celorlalte trei federatii sindicale (Federatia Nationala Sindicala “Alma Mater”, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret”), pentru semnarea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura au urmarit interesele tuturor cadrelor didactice implicate in sistemul de invatamant din Romania.

FSLI si FSI ‘Spiru Haret’ sustineau marti ca nu stiau de decizia FEN de a organiza o greva de avertisment luni, intre orele 12,00 si 14,00, potrivit unui comunicat de presa. Cele doua organizatii sindicale precizau ca nu au fost consultate de FEN in legatura cu protestul, cu toate ca au mentionat ca este vorba despre un referendum national. “In conditiile in care FSLI si FSI ‘Spiru Haret’ au peste 250.000 de membri de sindicat, in 41 de judete si cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti, ne intrebam de unde decurge caracterul national al acestui referendum, avand in vedere ca, in marea majoritate a judetelor, acesta nu s-a desfasurat”, se arata in comunicatul remis de cele doua federatii sindicale.

In opinia FSLI si FSI “Spiru Haret”, motivele invocate de liderii FEN sunt “fara temei si inexistente”, in conditiile in care instanta suprema a constatat valabilitatea contractului colectiv de munca la nivel de ramura iar existenta sa nu mai poate fi pusa la indoiala.