Profesorii din Arges au fost in greva de avertisment

Peste 800 de profesori, membri ai Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Arges, au intrat in greva de avertisment pe 19 noiembrie, intre orele 12,00 si 14,00, informeaza un comunicat al Federatiei Educatiei Nationale.
In perioada 19-23 noiembrie vor declansa greve de protest si cadrele didactice din Botosani si Suceava, precum si cele din judetele Prahova, Brasov, Dolj, Buzau si sindicatele din unitatile scolare CFR Oradea si S.L. Beius, Cluj Napoca – SLI Grup Sc, MR Unirea, SLI CTT Transilvania, Arad, Brasov – SLI Colegiul Tehnic Feroviar, S.Gaudeamus, Iasi – SLI Grup Scolar Tehnic Transporturi CF, SL Colegiul National “O. Bancila”, Pascani – SL Grup Scolar Transporturi CF, Buzau – S L. Grup Scolar Transporturi, Constanta – S.L. Grup Scolar “Gh. Duca”, Rosiorii De Vede – S L Colegiul Tehnic “A.Saligny”, Craiova – S.L. Grup Scolar Transporturi CF.

La greva de avertisment din perioada 12-16 noiembrie au participat peste 25.000 de membri de sindicat FEN, precizeaza comunicatul. La Sibiu, peste 6.000 de dascali, reprezentand aproape 90% dintre profesorii din Sibiu, au intrat, pe 12 noiembrie, in greva. Din acest motiv, 51.000 de elevi sibieni din 156 de scoli si-au scurtat programul de invatamant cu doua ore. La actiunea grevista s-au alaturat 1.500 de profesori nesindicalisti. Si la Galati, aproximativ 4.000 de cadre didactice s-au aflat, pe 14 noiembrie, in greva de avertisment in intervalul orar 12,00-14,00.

Peste 600 de cadre didactice harghitene, afiliate la FEN, au intrat, pe 15 noiembrie, in greva de avertisment, timp de doua ore. Ei au intrerupt lucrul intre orele 11,00 si 13,00 in 25 de scoli harghitene. In judetul Timis, aproximativ 3.000 de dascali, din 100 de scoli, au fost, pe 16 noiembrie, in greva de avertisment. Profesorii din sindicatul “Spiru Haret” Timis nu au participat insa la greva de avertisment a colegilor din Federatia Educatiei Nationale, liderul acestui sindicat, prof. Virgil Popescu, declarand ca nu considera oportun momentul preelectoral ales pentru o astfel de actiune.

Printre motivele care au dus la declansarea conflictului de munca se numara refuzul guvernului de a majora salariile dascalilor si asigurarea unui salariu minim de 880 de lei la nivel national, in perioada 2007-2010, pentru personalul din invatamant aflat pe functii sau posturi care necesita studii superioare, dar si inexistenta unui Contract colectiv pe ramura de mai bine de un an.
Profesorii mai cer asigurarea fondurilor necesare pentru ca majorarea suplimentara de 10%, acordata pentru cadrele didactice cu gradul I, sa fie aplicata pentru intreg personalul didactic de predare.