Capitala, pe ultimul loc la cheltuirea fondurilor pentru scoli

Capitala este codasa la cheltuirea fondurilor alocate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) pentru construirea scolilor, a scolilor de arta si
meserii si a campusurilor scolare, a declarat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, dupa intalnirea cu inspectorii scolari generali.
Din suma de 10,4 milioane de lei, cat a fost alocata Bucurestiului, nu s-au absorbit decat 2,9 milioane de lei. Bihorul a cheltuit doar cinci milioane de lei, din cei 7,6 milioane de lei alocati. La capatul opus in ceea ce priveste folosirea fondurilor se afla judetul Brasovul, care a cheltuit toata suma de 7,9 milioane de lei, judetul Dambovita, care a cheltuit 6,1 milioane de lei, si judetul Teleorman care a cheltuit 6,9 milioane de lei.

“In Bucuresti, din cinci obiective, nu s-a facut nimic, doar niste lucrari la Grupul Scolar ‘Petru Poni’ “, a spus ministrul. El a adaugat ca exista probleme in Bucuresti si cu reabilitarile si cu constructiile de unitati scolare prin fondurile Bancii Europene de Investitii. Adomnitei a precizat ca fondurile pentru continuarea constructiilor pe anul 2008 au fost alocate in octombrie 2007.

Demnitarul a mai spus ca se vor cheltui la nivel de tara mai multi bani pana la sfarsitul lunii pentru campusuri si scoli de arte si meserii si ca vor fi alocati bani prin consiliile locale pentru lucrarile deja incepute, iar alte fonduri vor fi transferate prin intermediul inspectoratelor pentru lucrari care vor incepe in anul 2008.

“Multi reclama procedurile greoaie ale licitatiilor si faptul ca banii ajungeau prea tarziu”, a afirmat ministrul. Potrivit acestuia, printr-o hotarare de guvern vor fi transferate sume spre localitatile unde se construieste si unde MECT are datorii fata de constructori. Ministrul a declarat ca nu vor mai fi luate fonduri de la Ministerul Educatiei pentru a fi redistribuite altor ministere.

In ceea ce priveste imbunatatirea situatiei din scolile care nu au apa curenta, Cristian Adomnitei a afirmat ca vor fi alocati bani pentru instalarea microstatiilor de epurare. “Vom face o licitatie pentru instalarea microstatiilor de epurare la nivelul fiecarui judet, pentru fiecare scoala in parte, apoi se va trece la proiectare”, a explicat el.

Anul acesta au fost alocati 150 milioane de lei pentru scoli de arte si meserii, din care au fost luati de la MECT 100 milioane de lei la rectificare.