Filarmonica Iasi va fi administrata de Universitatea de Arte

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a afirmat ca imobilul in care functioneaza Filarmonica din Iasi va intra din administrarea Bisericii Catolice in cea a Universitatii de Arte “George Enescu”.
Aflat la Iasi pentru a efectua o serie de controale in unitatile scolare preuniversitare, ministrul Adomnitei a declarat ca acest transfer administrativ va salva de la paragina imobilul in care se afla filarmonica. De asemenea, Cristian Adomnitei a anuntat ca Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi va primi finantare pentru reabilitare si modernizarea imobilului filarmonicii.

“Biserica Catolica ne va preda acest stabiliment, iar Ministerul Educatiei, prin fondurile disponibile, va salva aceasta institutie, care trebuie sa ramana acolo unde este, cu toate activitatile sale culturale”, a precizat ministrul Adomnitei.

Cladirea in care se afla Filarmonica s-a aflat in patrimonial Consiliului Judetean, de unde a fost revendicata, in 2001, de Episcopia Romano-Catolica. Reprezentantii Bisericii Catolice sustin ca imobilul a fost detinut pana in 1948 de Congregatia Notre Dame de Sion. Intre 1948-1962, cladirea a functionat ca pension, iar de atunci ca Filarmonica.

Cladirea Filarmonicii se afla in renovare din 1991, anual fiind cheltuiti cate 700.000-800.000 de lei. Fondurile pentru reabilitare au fost alocate, cu intreruperi, pana in 2002, cand au fost sistate complet din cauza cererii de retrocedare inaintate de Episcopia Romano-Catolica.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Iasi, pentru reabilitarea intregii Filarmonici este nevoie de aproximativ 20 de milioane de lei.