Sindicalistii din invatamant ameninta cu alte miscari de protest

Sindicatele din invatamant afirma ca vor continua miscarile de protest, desi Parlamentul a acceptat una dintre solicitarile acestora, cea privind majorarea suplimentara cu 10% a salariilor cadrelor didactice debutante, cu definitivat sau gradul II.
“In urma actiunilor de protest, am fost instiintati ca Parlamentul Romaniei a acceptat
amendamentul privind majorarea suplimentara cu 10% a salariilor cadrelor didactice debutante, cu definitivat sau gradul II. Ramane de vazut in ce masura Guvernul Romaniei si Ministerul Economiei si Finantelor vor raspunde celorlalte revendicari al noastre, a caror rezolvare depinde de vointa lor”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Federatia Sindicatelor “Spiru Haret”.

La randul lor, si sindicalistii de la FSLI au salutat decizia de miercuri a Parlamentului. “Efortul sutelor de membri de sindicat afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, veniti din toata tara, care au pichetat sediul Parlamentului si Guvernului s-a concretizat prin majorarea cu 10% a salariilor cadrelor didactice debutante, cu definitivat si cu gradul didactic II, incepand cu 1 ianuarie 2008. In acest fel s-a solutionat favorabil una dintre cele mai importante revendicari ale salariatilor din
invatamant. Este o prima actiune desfasurata de FSLI in sustinerea listei noastre de revendicari si, in perioada imediat urmatoare, vom continua actiunile de protest pana la solutionarea favorabila a tuturor solicitarilor membrilor nostri de sindicat, ale caror drepturi si interese le reprezentam”, sustin reprezentantii FSLI.

“Este un pas important, care duce la eliminarea discriminarii salariale stabilita de legea din anul 2007. Multumim tuturor parlamentarilor care au votat amendamentul si care au inteles sa dea curs solicitarii FEN. De asemenea, cerem inca o data Guvernului sa dea dovada de responsabilitate si sa inceapa negocierile pentru stabilirea cresterilor salariale pentru toti angajatii sistemului educational pentru anul 2008. Datorita acestui fapt si pentru ca in bugetul pentru anul viitor exista fonduri suficiente, FEN cere o majorare de 50% a salariilor din invatamant” – a declarat presedintele Federatiei
Educatiei Nationale, Catalin Croitoru.

Peste 400 de sindicalisti din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret” au pichetat miercuri Palatul Parlamentului si sediile Guvernului si Ministerului Economiei si Finantelor. Sindicalistii si-au motivat decizia de a picheta cele trei institutii prin: refuzul autoritatilor de a da curs solicitarilor privind acordarea in decembrie a drepturilor salariale aferente acestei luni, precum si a celui de-al treisprezecelea salariu; pasivitatea autoritatilor, care nu au dat curs solicitarii de a reglementa, prin actele normative de salarizare pe anul 2008, posibilitatea de promovare a personalului nedidactic din unitatile si institutiile de invatamant pe grade/trepte profesionale, independent de existenta unui post vacant de natura celui pe care sunt incadrati, precum si acordarea unor sporuri specifice activitatii desfasurate de aceste categorii de salariati din invatamant; tergiversarea inceperii negocierilor privind cresterile salariale ce urmeaza a se acorda in anul 2008 pentru intregul personal din invatamant.