Valeriu Tabara: “Concursurile internationale ar elimina coruptia din sistemul educational”

“Ocuparea prin concursuri deschise internationale a functiilor manageriale si a celor de profesori din institutiile academice din Romania ar elimina coruptia din sistemul educational”, sustine deputatul Valeriu Tabara (PDL).
El a declarat ca Ministerul Educatiei ar trebui sa amane data alegerilor pentru aceste functii din institutiile de invatamant superior pana la aparitia noii legislatii in domeniu, care va crea bazele reformei din invatamant si educatie din Romania, in actualul context european.

“Nu se poate sa alegem structurile de conducere a universitatilor pe vechea legislatie, de dinainte de momentul ianuarie 2007, care a insemnat lansarea procesului Bologna. Cel mai important lucru este liberalizarea licitatiei in ce priveste functia manageriala, de la facultati pana la universitati”, a spus Valeriu Tabara.

Acest lucru ar permite ca, in urma scoaterii lor la concurs, posturile de conducere sa fie ocupate de persoanele cele mai competente, inclusiv prin publicitate in presa internationala, inlaturandu-se astfel clientelismul si coruptia. In caz contrar, daca actualul sistem va ramane in vigoare, Romania risca in cativa ani sa piarda forta competitionala cu partenerii externi in domeniu, sustine parlamentarul citat.