Se extinde de la 3 la 6 ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar

titularizare_1.jpgDreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obţinute la concursul de titularizare, se extinde de la trei la şase ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a guvernului adoptate în şedinţa de pe 23 decembrie.

Potrivit OUG, cadrele didactice netitulare calificate, care au participat în ultimii şase ani la concursul naţional unic de titularizare, au obţinut cel puţin nota/media 7 şi au ocupat un post/catedra, au posibilitatea de a deveni titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar, după parcurgerea unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale.

Ministrul Remus Pricopie a afirmat că prin OUG se reglementează calendarul de introducere a noilor forme ale examenului de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, începând cu generaţiile de elevi care intra în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul şcolar 2015 – 2016.
“Legea nr. 1/2011 introduce noi forme de susţinere a examenelor de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, forme care pleacă de la conceptul de transdisciplinaritate. Totuşi, din punct de vedere pedagogic, nu se poate concepe o modalitate de evaluare fără ca ea să se coreleze cu modalitatea de predare. Noi nu respingem aceste concept, dar orice profesor ştie că nu poţi să ai după o altă metodă decât cea care este folosită la clasă. În acest sens, metoda interdisciplinară de predare a fost introdusă, pentru prima dată, în sistemul românesc de educaţie în anul şcolar 2013-2014, pentru ciclul primar, urmând ca ea să fie extinsă, în anii următori, şi la celelalte cicluri de studii. De asemenea, introducerea evaluărilor la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, începând cu anul şcolar în curs, evaluări care sunt concepute după modelul testelor internaţionale de tip PISA, va permite elevilor să se pregătească pentru noua forma de evaluare prevăzută de Legea nr. 1/2011. Primul an în care vom avea examen de evaluare naţională la sfârşitul clasei a VIII-a şi bacalaureatul tot în formulă interdisciplinară va fi anul 2019, deci pentru cei care încep clasa a V-a respectiv liceul în anul şcolar 2015-2016”, a explicat demnitarul.

El a susţinut că o serie de prevederi ale OUG fie completează Legea Educaţiei Naţionale ca urmare a unei experienţe de 2-3 ani de când funcţionează această lege, fie vine să corecteze. “Nu este vorba nici de o abordare politică, nici de o abordare critică. Pur şi simplu în actuala formă încă mai sunt greşeli, chiar dacă s-au făcut unele corecţii”, a precizat reprezentantul MEN. AGERPRES