Cartile din fondul ”S” al Universitatii Suceava isi asteapta cititorii

Pagini dintre cele mai valoroase, mai ales din cele de gandire teologica, isi asteapta cititorii in fisierele fostului fond “S” de la Sectia colectii speciale, carte rara si veche din cadrul Universitatii “Stefan cel Mare” din Suceava, a declarat Despina Rotaru, bibliotecar la institutia academica suceveana.
Inainte de 1989, cartile unor autori din tara si strainatate, publicate in Romania sau dincolo de granita, cu tenta politica, religioasa si chiar erotica erau interzise. Cartile din fondul secret poarta si astazi insemnul ”S”, putand fi gasite intercalate pe rafturi printre celelalte volume ale sectiei. Cateva randuri dintr-o carte in care aflai despre Regele Carol te puteau costa ani grei de puscarie. Pana si poezii ale ‘Luceafarului poeziei romanesti’ erau cenzurate.

Compartimentul carti rare adaposteste doar carti din fondul secret aparute pana in anul 1945, iar cele editate dupa acest an si pana la Revolutia din decembrie 1989, dar interzise publicului, se gasesc in depozitul bibliotecii universitatii de stat sucevene. Majoritatea volumelor au o uriasa valoare patrimoniala.

Sectia carti rare are peste 12.000 de volume, cuprinzand mai multe colectii printre care cele de patrimoniu, fond secret, de documente si minicolectia de stampe.