Sindicalistii cer ca banii sa mearga la scoli

“Finantarea de baza ar trebui sa se faca direct la unitatea de invatamant si nu prin consiliile locale, cum este prevazut in pachetul de legi ale educatiei lansat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului”, a declarat, in cadrul unei dezbateri asupra pachetului de legi, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor.
Potrivit sindicalistului, numai finantarea complementara ar putea sa se realizeze prin intermediul consiliilor locale. Marius Nistor a precizat ca una dintre discordantele aparute in pachetul de legi ale educatiei consta in faptul ca toate contractele de munca individuale se vor incheia intre salariat si directia judeteana de invatamant si nu cum ar fi normal direct cu unitatea scolara. Totodata, el a spus ca intre MECT si sindicate apar divergente si in problema ocuparii postului de presedinte al consiliului de administratie.

Sindicalistii cer ca acest post sa fie ocupat de directorul de unitate scolara, in timp ce MECT exclude acest lucru.”Mergand pe varianta MECT, unitatea de invatamant s-ar putea afla in imposibilitatea de functionare”, a spus Nistor.

O alta nemultumire a sindicalistilor din invatamantul preuniversitar este legata de faptul ca in pachetul de legi ale educatiei 20 % dintre profesorii universitari au gradatie de merit in timp ce doar 16 % dintre profesorii din invatamantul preuniversitar vor urma sa dispuna de o asemenea gradatie.

La randul sau, presedinte de onoare a FSLI, Doina Leca, a afirmat ca este necesar ca educatoarele si invatatoarele sa aiba studii superioare dupa modelul european. “Acum nu mai este suficient liceul pentru cele doua functii”, a afirmat Leca.

Reprezentantii profesorilor au mai reclamat si faptul ca in pachetul de legi ale educatiei se prevede ca profesorii de la cluburile de copii sa aiba norma didactica de 24 de ore si nu de 18, cum au ceilalti profesori.

Pe de alta parte, si directorul MECT, Liliana Preoteasa, a afirmat ca este necesar ca educatoarele si invatatoarele sa aiba studii superioare. Pentru acest lucru ar fi necesar o perioada de sapte ani prin care sa li se dea posibilitatea celor care deja sunt in gradinite si la catedra sa-si definitiveze studiile.

Referindu-se la ocuparea functiei de presedinte al consiliului de administratie al scolii, reprezentantul MECT a afirmat ca directorul nu poate ocupa cele doua functii in acelasi timp, intrucat el trebuie sa puna in practica hotararile consiliului. “Directorul nu se poate controla singur pe el”, a precizat Preoteasa.

In ce priveste acordarea diferentiata a gradatiilor de merit pentru profesorii universitari fata de ceilalti profesori in pachetul de legi ale educatiei, directorul MECT a precizat ca acest lucru a fost “o scapare care va fi corectata”.