ANOSR va continua demersurile pentru obţinerea celor 25% în alegerea rectorului

anosr.jpgAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a suspendat protestele studenţeşti din faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar va continua demersurile atât la nivel local, cât şi naţional, pentru obţinerea celor 25% în alegerea rectorului, dar şi a altor drepturi.

“ANOSR consideră inadmisibil că studenţii nu sunt respectaţi ca parteneri reali în luarea tuturor deciziilor din universităţi. Deşi dreptul studenţilor la 25% este susţinut şi de către federaţii europene, totuşi MECTS blochează accesul studenţilor la luarea deciziilor, care îi va afecta cel mai mult pe studenţi”, a declarat, luni, vicepreşedintele organizaţiei, Cristina Fiţ.

Potrivit acesteia, deşi ANOSR a oferit argumente privind implicarea studenţilor în alegerea rectorului, încercând să-l convingă pe ministrul Daniel Funeriu să modifice legea, acesta a refuzat. În cadrul negocierilor cu reprezentanţii MECTS, ANOSR a transmis că doreşte ca legea să nu oblige universităţile să introducă în propriile regulamente că prezenţa la cursuri este 100% obligatorie.


“Dacă vor exista confuzii legate de acest aspect, MECTS va elabora o notă explicativă către universităţi care să clarifice că legea nu obligă, ci decizia intră în autonomia universitară. Totodată, ANOSR a transmis faptul că, la nivel formal, o prezenţă obligatorie determină ca universităţile să perceapă taxe pentru recuperarea seminariilor. Pentru că MECTS nu cunoştea acest aspect, ANOSR va transmite ‘exemplele de proastă practică’ împreună cu argumentarea aferentă şi soluţiile pentru clarificarea situaţiei”, a afirmat vicepreşedintele ANOSR. AGERPRES