MECT se opune trecerii invatamantului agricol la Ministerul Agriculturii

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, se opune vehement trecerii invatamantului agricol si bazei materiale a acestuia in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat consilierul ministrului Educatiei, Mihaela Suciu.
“Actiunea MADR este unilaterala. MECT nu este de acord cu acest lucru. MADR doreste sa-si subordoneze invatamantul agricol dupa modelul francez, dar chiar si in Franta invatamantul agricol va iesi din subordinea ministerului agriculturii de acolo. Deci iata ca si acolo de unde se imprumuta modelul acest lucru nu mai este de actualitate”, a precizat Suciu.

Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret” a criticat, la randul ei, intentia de a trece intregul invatamant agricol, inclusiv baza materiala a acestuia, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Conform unui comunicat al federatiei, cele doua ministere “nu iau in considerare realitatile din sistem” si nu consulta opinia publica, inclusiv elevi, parinti, personal didactic si organizatii sindicale. “Ne este inca proaspat in minte dezastrul taberelor scolare care, dupa ce au fost finantate ani de zile de la bugetul educatiei, au fost cedate pur si simplu (din ratiuni politice) Autoritatii Nationale pentru Tineret. Efectul il cunoastem – investitii stopate, tabere in paragina, cedate sau retrocedate masiv in natura, scandaluri etc. Acelasi lucru se va intampla si in cazul unitatilor de invatamant agricol”, se arata in comunicat.

Totodata, Federatia “Spiru Haret” a solicitat MECT si MADR sa isi prezinte public pozitia fata de problema expusa si intentia in ceea ce priveste baza materiala a invatamantului agricol.