Elevii de peste 18 ani vor primi alocatia pentru copii

Elevii care urmeaza liceul sau o scoala profesionala si au implinit varsta de 18 ani, vor putea primi, in continuare, alocatia de stat pentru copii pana la terminarea acestor forme de invatamant.
Comisia de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor a modificat prevederile din Ordonanta Guvernului 97/2007, prin care Executivul limita plata alocatiei de stat pana in momentul in care elevii implineau varsta majoratului, a anuntat presedintele Comisiei, deputatul Gheorghe Barbu (PDL).

“Comisia de munca a aprobat ca alocatia de stat sa fie primita si de tinerii care au implinit 18 ani, urmeaza o forma de invatamant, au mers la scoala de la varsta legala si nu repeta anul, cu exceptia cazurilor motivate medical”, a precizat deputatul Gheorghe Barbu, el apreciind ca este vorba de o perioada de plata in plus cuprinsa intre sapte si opt luni de zile.

El a explicat ca membrii Comisiei au considerat ca este corect ca acesti tineri sa beneficieze de alocatia de stat si dupa implinirea varstei de 18 ani, unul dintre motive fiind legat de stimularea frecventei la cursuri si reducerea abandonului scolar. Decizia adoptata de Comisia de munca si protectie sociala va fi transmisa plenului Camerei Deputatilor.

“Daca totul va decurge normal, ar trebui ca legea sa fie aprobata si publicata in Monitorul Oficial in maxim o luna de zile”, a apreciat fostul ministru al Muncii, mentionand ca reprezentantii partidelor din Comisia de munca au fost de acord cu modificarea Ordonantei 97/2007.

Deputatul citat a adaugat ca efortul bugetar pentru plata alocatiei de stat pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si urmeaza o forma de invatamant preuniversitar sau o scoala profesionala se va ridica la circa 50 milioane lei, suma care poate fi sustinuta din punct de vedere bugetar.

Potrivit datelor statistice prezentate de parlamentarul PD-L, in iulie 2007, dintre cei aproximativ 300.000 de absolventi de liceu sau scoli profesionale, aproape 250.000 implinisera 18 ani. Se apreciaza ca numarul acestor tineri este, in 2008, mai mic cu 10%.