Mai multe sancţiuni în cazul abaterilor personalului din învăţământul superior au fost abrogate de Camera Deputaților

Deputaţii au eliminat din actul normativ pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei sancţionarea personalului din instituţiile de învăţământ superior pentru abateri cu retragerea calităţii de conducător de doctorat, a titlului de doctor şi a celui didactic, cu destituirea din funcţia de conducere şi desfacerea contractului de muncă. Actul normativ a fost adoptat cu 216 voturi pentru.

Proiectul prevede că “pentru abaterile de la buna conduită în cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, constatate şi dovedite, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării stabileşte aplicarea uneia sau mai multora din următoarele sancţiuni: avertisment scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită şi interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării”.

Sancţiunile privind retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare, a titlului de doctor şi a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea, destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă au fost abrogate.

“Se interzice ocuparea posturilor didactice şi de cercetare de către persoane cu privire la care s-a dovedit că au realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară, stabilite conform legii. Se anulează concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de muncă cu universitatea încetează de drept, indiferent de momentul de la care s-a dovedit că o persoană a realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară”, mai prevede un amendament adoptat la această lege.

Iniţiativa stipulează şi că certificatele şi diplomele de licenţă, de masterat şi de doctorat încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora.
De asemenea, se arată că teza de doctorat se elaborează, se evaluează şi se susţine public conform cerinţelor stabilite de universităţi, respectiv Academia Română, prin regulamentul de organizare şi desfăşurare a programelor de studii universitare de doctorat, în concordanţă cu reglementările prevăzute în codul studiilor universitare de doctorat.

În proiect se precizează că titlul de doctor se acordă de către instituţia organizatoare de doctorat prin dispoziţia rectorului sau, după caz, a preşedintelui Academiei Române, iar după acordarea acestui titlu instituţia eliberează diploma. “Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei renunţarea la acesta, iar în acest caz ministerul ia act printr-un ordin de revocare”, se mai arată în proiect.
Iniţiativa prevede şi că actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei.

Legea stipulează şi că teza de doctorat este un document public, urmând ca aceasta să fie publicată pe un site administrat de Ministerul Educaţiei.

În proiect se indică faptul că sesizările cu privire la nereguli în acordarea titlului de doctor sunt analizate de Comisia de etică a instituţiilor de învăţământ superior sau a Academiei Române ori, după caz, de către CNATDCU.

Prin această iniţiativă, CNATDCU a mai primit două atribuţii – verificarea respectării cerinţelor procedurale de acordare a titlului de doctor şi realizarea monitorizării şcolilor doctorale din România.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat în cazul acestui proiect de lege, decizia finală urmând să fie luată de Senat. AGERPRES