Europarlamentarul Dumitru Oprea propune solutii pentru finantarea scolilor

Europarlamentarul iesean PD-L Dumitru Oprea va propune in cadrul Comisiei de Cultura si Educatie din Parlamentul European un proiect in care propune alocarea unui anumit procent din impozitul pe salariu al unui angajat in UE spre institutiile de invatamant care au contribuit la formarea acestuia.
Europarlamentarul iesean Dumitru Oprea lucreaza la un proiect de finantare a scolilor prin redirectionarea unei parti din impozitul pe salariu. Proiectul sau a fost prezentat la o intalnire care a avut loc la Parlamentul European unde care au participat deputati din toate grupurile politice si tineri romani care lucreaza in Bruxelles. Oprea propune alocarea unui anumit procent din impozitul pe salariu al unui angajat in UE spre institutiile de invatamant care au contribuit la formarea acestuia – scoli, licee, colegii, universitati.

“Imaginati-va ce ar insemna asta pentru un sat din Romania, unde din peste 2000 de familii, 700 lucreaza in strainatate, ca din impozitul fiecarei persoane plecate sa se intoarca 5 – 10 euro pe luna. S-ar aduna in jur de 10.000 de euro lunar, care ar asigura o educatie cu adevarat europeana pentru copiii de acolo”, a mentionat Dumitru Oprea.

Proiectul a fost prezentat in contextul discutiilor legate de migratia “materiei cenusii” dinspre Romania spre Occident. “Daca vreti ca Romania sa dea in continuare creiere Europei, trebuie sa punem un pret pe formarea acestora si sa intoarcem o parte din aceste costuri celor care au, cu adevarat, meritul”, a mai spus europarlamentarul Oprea.

Reactia romanilor prezenti la intalnire in fata acestei propuneri a fost una extrem de favorabila, presedintele clublui Romania-UE, Titus Poenaru, calificand-o drept “foarte interesanta, chiar revolutionara”. Parlamentarul Dumitru Oprea urmeaza sa prezinte o varianta elaborata a proiectului in cadrul Comisiei de Cultura si Educatie din
care face parte.