Prin programul „Vreau in clasa a noua”, o mie de copii defavorizati din mediul rural vor merge anul acesta la liceu

World Vision Romania lanseaza programul „Vreau in clasa a noua”, prin care fiecare cetatean roman poate sprijini un copil de la sat sa urmeze un liceu la oras.
Conform cercetarilor, Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa in privinta participarii la o forma de educatie a tinerilor de 15-24 de ani. In 2007, numai 24,54% dintre elevii din mediul rural au urmat liceul, cea mai mare rata a abandonului scolar inregistrandu-se la nivelul claselor a IX-a si a X-a. Copiii sunt nevoiti sa abandoneze scoala din cauza situatiei financiare precare si a lipsei de sustinere a familiei, si dificultatii de a se adapta mediului liceal/urban.

Programul urmareste sustinerea educatiei absolventilor ciclului gimnazial, proveniti din zona rurala, care isi doresc sa continue studiile in liceele localizate in orasele invecinate, dar nu au posibilitatea financiara sa o faca.
Obiectivul pentru 2008 este gasirea de donatori persoane fizice care sa se implice in sprijinirea a 1.000 de copii defavorizati din mediul rural. Pana in 2010, 4.000 de copii vor fi inclusi in program si vor beneficia de sprijin material pentru a merge la liceu.

„Ne-am propus sa gasim cate un donator pentru fiecare copil inscris in programul ‘Vreau in clasa a noua’ si sunt convinsa ca vom reusi datorita metodei inovatoare pe care am implementat-o. In primul rand, prin intermediul platformei online a organizatiei – www.worldvision.ro – donatorul poate alege copilul pe care il va sustine la scoala. In al doilea rand, intre cei doi, in masura in care donatorul agreeaza acest lucru, se poate stabili o adevarata relatie: prin corespondenta sau chiar vizite. Copilul va gasi un model si un sprijin, nu numai un sustinator financiar, iar donatorul va putea urmari roadele investitiei sale in copilul respectiv” , a declarat Violeta Moisa, Director Marketing World Vision Romania.

Costurile lunare necesare sustinerii unui copil la liceu se ridica la aproximativ 250 RON/luna, din care bursele oferite de catre sponsori persoane fizice vor acoperi 100 RON/luna. Restul urmeaza sa fie sustinut de catre World Vision prin alte programe de colectare de fonduri.

Bursele acordate copiilor vor fi individualizate pentru fiecare copil inclus in program, pe baza unei evaluari efectuate de catre profesionistii organizatiei World Vision Romania. Sprijinul poate contribui la acoperirea costurilor pentru masa, cazare in orasul unde este localizat liceul (internat sau gazda), transport pentru elevii care se deplaseaza zilnic din sat la liceu, rechizite scolare, imbracaminte, incaltaminte si altele. De asemenea, copiii vor fi monitorizati de catre World Vision atat in perioada anului scolar, cat si pe timpul vacantelor, cand vor beneficia de programe de socializare si adaptare la noul stil de viata.

Copiii inclusi in programul “Vreau in clasa a noua” sunt selectati in urma unei anchete sociale, in functie de rezultatele obtinute in urma testelor nationale, de performantele scolare ale copilului, de hotararea parintilor de a-si incuraja si sprijini copiii in continuarea studiilor, de motivatia si angajamentul elevilor de a merge la scoala si de nivelul de trai scazut al familiei (venit net pe membru de familie de 300 RON).