Tichetele-cadou se vor acorda in limitele prevazute de buget si din venituri proprii

Tichetele-cadou vor putea fi acordate in limitele prevazute de bugetul de stat si in limitele veniturilor proprii ale administratiei locale, a anuntat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a prezentat in detaliu aceasta problema membrilor Biroului Politic Central al PNL, dupa ce situatia fusese prezentata si in Guvern.
Vosganian a aratat ca s-a propus o noua formulare care sa elimine ambiguitatile din legea
existenta si posibilele excese, astfel incat se se asigure echilibrul bugetar si credictibilitate. “Formularea aceasta spune ca se pot acorda tichetele-cadou in limitele sumelor prevazute ca atare in legea bugetului de stat sau, dupa caz, limitele veniturilor proprii disponibile administratiei locale. Este vorba de acele venituri proprii care rezulta din impozite si taxe locale”, a declarat Varujan Vosganian.

El a adaugat ca ordonanta respectiva nu va fi abrogata, ci se va aduce o completare la articolul privind dispozitiile finale si tranzitorii in care se vorbeste de tichetele cadou.

Biroul Politic Central al PNL ii solicitase, saptamana trecuta, ministrului Economiei si Finantelor sa evalueze impactul real asupra economiei pe care il constituie cheltuielile pentru eliberarea tichetelor-cadou, dupa ce Guvernul adoptase o ordonanta privind eliminarea acestora.

Ordonanta a fost criticata de confederatiile sindicale, care au amenintat cu proteste, precum si de lideri politici, printre care presedintele PSD, Mircea Geoana, liderul PD-L, Emil Boc, dar si liberalul Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

Parlamentul a adoptat, in mai 2006, legea privind acordarea tichetelor-cadou. Actul normativ prevede ca tichetele-cadou se acorda angajatilor din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, institutiilor din sectorul bugetar, unitatilor cooperatiste. De asemenea, persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor-cadou.

Valoarea unui tichet-cadou, in conformitate cu prevederile legale, este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 de lei.