Romania va primi 180 milioane euro printr-un program european de educatie

calota_monica.jpgO suma de 180 milioane de euro, din totalul de 6,97 miliarde de euro, va primi Romania in perioada 2007-2013 pentru Programul “Invatare pe parcursul vietii” (Lifelong Learning), a declarat, in cadrul conferintei “Tinerii din Romania fata in fata cu oportunitatile Romaniei Europene”, directorul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEPP), Monica Calota.
Potrivit acesteia, in perioada 2007-2013, la nivel european vor beneficia de programul “Lifelong Learning”, trei milioane de elevi si trei milioane de studenti. De asemenea, vor fi create 550.000 de plasamente prin intermediul programului “Leonardo da Vinci” pana in anul 2013.
Monica Calota a afirmat ca, intr-un an, 3.500 de studenti romani beneficiaza de Programul “Erasmus” de invatare in alte tari ale Uniunii Europene.

Programul “Invatare pe tot parcursul vietii” (“Lifelong Learning”) este compus din Programul “Comenius” pentru invatamant preuniversitar, “Erasmus” pentru invatamant superior, “Leonardo da Vinci” pentru formare profesionala si “Gruntvig” pentru educatia adultilor.

Programul isi propune sa intareasca schimburile, cooperarea si mobilitatea intre sistemele de educatie si formare profesionala din UE, astfel incat ele sa devina referential al calitatii in lume, a afirmat directorul ANPCDEPP.

De asemenea, obiectivul general al programului este acela de a contribui prin promovarea invatarii permanente la dezvoltarea UE ca societate avansata cu si mai multe si mai bune locuri de munca si o mare coeziune sociala.

Potrivit directorului ANPCDEPP, in perioada 1996-2006 Romania a absorbit prin programele “Socrates” si “Leonardo da Vinci” un buget de 93.331.934 de euro, fiind implicati 30.000 de elevi, 21.747 studenti si 6.891 de tineri.

La randul sau, directorul adjunct al ANPCDEPP, Andrei Popescu, a afirmat ca din bugetul total de 885 milioane de euro alocat de UE programului “Tineret in actiune”, Romania va beneficia in anul 2008 de patru milioane de euro.

“Obiectivele programului “Tineret in actiune” sunt promovarea conceptului de cetatenie europeana, dezvoltarea sentimentului solidaritatii si promovarea tolerantei intre tineri, intarirea intelegerii reciproce intre tinerii din diferitele tari, promovarea cooperarii europene in domeniul tineretului”, a mai spus Popescu.