Deputatii au votat interzicerea alimentelor de tip fast-food in scoli

Deputatii au adoptat proiectul de lege pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar, care prevede interzicerea distribuirii, comercializarii si prepararii alimentelor nerecomandate hranei copiilor pe timpul scolarizarii.
Actul normativ a trecut cu 186 de voturi pentru, niciun vot impotriva si trei abtineri, trei
puncte fiind adoptate in forma in care au fost depuse de initiatori, si nu in cea propusa de Comisia pentru sanatate.

Potrivit actului normativ, Ministerul Sanatatii va intocmi si actualiza o lista a alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, conform recomandarilor specialistilor in nutritie. Inspectoratele scolare vor prelua aceasta lista si o vor comunica unitatilor de invatamant.

Proiectul prevede ca alimentele nerecomandate sunt cele care au un aport suplimentar de grasimi, zahar, sare, indulcitori, aditivi alimentari si au un efect daunator asupra sanatatii. Meniurile servite in cantinele unitatilor de invatamant vor fi avizate de specialisti in nutritie acreditati de Ministerul Sanatatii, se arata in proiectul de lege.

Deputatul social-democrat Ecaterina Andronescu, unul dintre initiatori, a precizat, la
dezbaterile pe proiectul de act normativ, ca necesitatea adoptarii acestuia este legata de faptul ca in incintele unitatilor de invatamant exista magazine care desfac produse incompatibile cu varsta copiilor.

Deputatul democrat-liberal Sorin Paveliu, in calitate de initiator, a adaugat ca acest proiect de lege vine sa preintampine o situatie cu “adevarat dramatica, avand in vedere ca 30% dintre oameni sunt obezi”. “Informarea pentru o alimentatie sanatoasa trebuie sa inceapa din scoli si de aceea cred ca proiectul ar trebui sa revina la Comisia pentru sanatate, sa-i mai adaugam cateva completari”, a declarat Paveliu.

Presedintele Comisiei pentru sanatate, deputatul PRM Mircea Ifrim, a cerut, de asemenea, retragerea proiectului la comisia de specialitate, din aceleasi considerente invocate de socialdemocratul

Daca deputatul conservator Dragos Dumitriu a fost de parere ca proiectul legislativ in forma actuala este mai mult decat acceptabil, putand fi perfectibil in timp, deputatul liberal Mihaita Calimente a considerat actul normativ o lege “aberanta”. “Parca a mai facut cineva o lege despre cum se mananca sanatos inainte de ’89”, a adaugat Calimente. Proiectul de lege a fost adoptat si de Senat, iar Camera Deputatilor este forul decizional.