Ecaterina Andronescu cere MECT sa scoata subiectele politice din programele scolare

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a solicitat Ministerului Educatiei sa scoata din programele scolare si din subiectele de examen pentru Bacalaureat publicate pe Internet, temele care nu au legatura cu programa scolara parcursa in anii de liceu.
Ea a acuzat politizarea excesiva a scolilor din Romania, afirmand ca “actuala guvernare a dus la o politizare fara precedent a structurilor statului precum si a scolilor”. Ecaterina Andronescu a sustinut ca intre subiectele afisate pe Internet pentru limba romana s-au regasit texte care nu au legatura cu programa scolara, motiv pentru care, un grup de profesori a dorit sa discute cu conducerea Ministerului Invatamantului, dar a “fost impiedicat pana in prezent sa organizeze o discutie cu reprezentantii acestuia”.

Intre exemplele date de Ecaterina Andronescu se afla Pactul national pentru educatie, Raportul Tismaneanu sau “alte texte decupate din ziare care nu au nicio legatura cu limba romana”.

Vicepresedintele PSD a solicitat, totodata, presedintelui Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, o intalnire cu factorii responsabili din Ministerul Educatiei la ca acestia sa explice de ce s-a ajuns in actuala situatie in care elevii scolilor nu mai pot fi orientati catre programa de baza. Ea a solicitat, totodata, factorilor de resort sa aduca la cunostinta opiniei publice criteriile care au stat la baza alegerii comisiei care a elaborat subiectele pentru bacalaureat.

Totodata, Ecaterina Andronescu a cerut MECT sa precizeze de ce nu au fost elaborate pana in prezent standardele de evaluare a competentelor pentru a putea exista un proces de evaluare corect pe tot parcursul ciclului scolar.

“Cer Ministerului Educatiei sa aiba o discutie cu toti inspectorii scolari si cu directorii scolilor in legatura cu siguranta in scoli si cu actele de violenta si de promovare a unor non-valori in interiorul institutiilor de invatamant”, a precizat vicepresedintele PSD.

In opinia sa, “Legea invatamantului stabileste evaluarea competentelor conform statutului national de evaluare, iar Ministerul Educatiei nu a respectat aceasta legislatie”. Ecaterina Andronescu a mai criticat faptul ca “Ministerul Educatiei se afla in campanie”, cu toate ca scolile trec acum prin cel mai important moment din anul de invatamant 2007-2008: examenele scolare.