Ministerul Educaţiei nu are bani decât pentru 45 de microbuze necesare transportului elevilor

microbuze_scolare_.jpgMinisterul Educaţiei nu dispune la ora actuală decât de fondurile aferente achiziţionării a numai 45 de microbuze destinate transportului elevilor, din cele 960 care ar fi necesare la nivelul întregii ţări, conform unui inventar realizat recent, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în cadrul dezbaterii cu tema “Aplicarea Strategiei de guvernare în educaţie a USL – o şansă pentru salvarea şcolii româneşti!”, organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

“Potrivit unui inventar realizat recent, la nivelul întregii ţări este nevoie de 960 de microbuze pentru transportul elevilor de acasă către şcoală, şi înapoi. În acest moment, Ministerul Educaţiei nu dispune decât de fondurile aferente achiziţionării a numai 40-45 de microbuze. Ca urmare, va trebui să cumpărăm prin leasing sau prin altă formă încă 800 de microbuze. Am întrebat şi la Bruxelles dacă putem folosi fondurile structurale pentru acoperirea unor rate aferente cumpărării acestor microbuze. Aşteptăm să primim un răspuns”, a afirmat Remus Pricopie.

Potrivit acestuia, în afară de microbuze, mai este nevoie şi de autocare, dar şi de ambarcaţiuni (în Deltă), care să asigure transportul elevilor de acasă către şcoală, şi înapoi.

În ceea ce priveşte abandonul şcolar şi banii de navetă, ministrul Educaţiei a precizat că în momentul de faţă ministerul pe care îl conduce are datorii provenite de anul trecut, dar şi datorii acumulate în cele 5 luni ale acestui an. “Ieri, (luni, n.r.), am cerut Ministerului Finanţelor să deblocheze suma de 30 milioane de lei, care reprezintă 40% din suma pe care trebuie să o plătim la zi. În acelaşi timp, vom propune o modificare legislativă, nu este exclus să fie chiar ordonanţă, dacă nu se poate rezolva ca acest text să devină lege până la 1 septembrie a.c., pentru ca de la această dată să nu mai fim în situaţia de a alimenta firmele de transport. Propunerea legislativă ar veni în sensul acordării banilor nu pe bază de abonament, ci să trimitem banii direct în contul elevilor, sub formă de bursă suplimentară de transport, iar această sumă să fie calculată în funcţie de distanţa dintre şcoală şi domiciliul elevilor”, a mai spus Remus Pricopie. AGERPRES