Ministerul Educatiei si Ministerul Finantelor vor stabili costurile pentru intretinerea unui elev

andronescu_ecaterina.jpgMinisterul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Finantelor urmeaza sa fixeze un cost mediu pe care il implica intretinerea unui elev, indiferent de scoala unde invata, a declarat pe 20 matie ministrul Ecaterina Andronescu, la Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor din Romania.

“Cele doua ministere lucreaza la stabilirea unui cost mediu per elev. Una este un cost per elev la o scoala cu 1.000 de elevi, si alta la o scoala cu 20 de elevi. Cheltuielile de intretinere pot fi aceleasi. Vom incerca sa alocam complementar banii acolo unde costurile o vor cere” – a precizat ministrul.

Ecaterina Andronescu sustine ca la inceput vor fi probleme in ceea ce priveste finantarea unitatilor scolare in functie de numarul de elevi. Referindu-se la constructiile si lucrarile de reabilitare incepute si nefinalizate, ministrul Educatiei a spus ca vor fi trimise in teritoriu, la inspectoratele scolare, echipe de control care sa verifice modul in care au fost cheltuiti banii. “Fondurile pentru investitii nu aveau ce cauta la inspectoratele scolare atata timp cat proprietarul e primaria. Sunt lucrari care au fost facute fara sa aiba baza legala. Banii pentru acestea nu vor fi achitati de minister” – a subliniat Andronescu.

Potrivit acesteia, prioritate in alocarea de bani de la minister catre primarii vor avea scolile care nu au autorizatie sanitara si constructia de gradinite. “Vom continua lucrarile incepute la campusurile aflate in stadiu avansat de constructie”, a mai spus Ecaterina Andronescu. In ceea ce priveste acordarea banilor pentru tichete-cadou, ministrul le-a spus primarilor prezenti ca MECI nu are resurse la buget pentru acestea.

Abordand problema meditatiilor, Ecaterina Andronescu a anuntat ca va exista in legislatie o prevedere expresa, potrivit careia “profesorii nu trebuie sa-si cheme acasa elevii pentru a face meditatii cu acestia”. In opinia ministrului, programul after school ar putea rezolva problema meditatiilor. Pe de alta parte, ministrul a sfatuit primarii sa nu foloseasca microbuzele scolare in alte scopuri decat cel scolar. Vorbind despre numirea directorilor, demnitarul nu a exclus posibilitatea ca scolile sa aiba un director administrativ, numit de consiliile locale si un director de invatamant, numit de consiliul de administratie al unitatii scolare.