Legea pentru o alimentatie sanatoasa in scoli a fost promulgata de presedinte

Presedintele Traian Basescu a promulgat Legea pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar, care prevede interzicerea distribuirii, comercializarii si prepararii alimentelor nerecomandate hranei copiilor pe timpul scolarizarii.
Potrivit actului normativ, Ministerul Sanatatii va intocmi si actualiza o lista a alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, conform recomandarilor specialistilor in nutritie. Inspectoratele scolare vor prelua aceasta lista si o vor comunica unitatilor de invatamant.

Alimentele nerecomandate sunt considerate cele care au un aport suplimentar de grasimi, zahar, sare, indulcitori, aditivi alimentari si au un efect daunator asupra sanatatii.
Meniurile servite in cantinele unitatilor de invatamant vor fi avizate de specialisti in nutritie acreditati de Ministerul Sanatatii, prevede legea.

Initiatorii actului normativ au justificat necesitatea acestuia prin faptul ca in incintele unitatilor de invatamant exista magazine care desfac produse incompatibile cu varsta copiilor si trebuie preintampinata o situatie cu “adevarat dramatica”, in conditiile in care 30% dintre oameni sunt obezi.