Gradinitele constantene cu orar prelungit sunt suprasolicitate

Numarul locurilor disponibile in gradinitele din judetul Constanta este de peste 6.300 si acopera cererile parintilor, cele mai solicitate fiind unitatile cu program prelungit, sustin reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean.
Purtatorul de cuvant al ISJ Constanta, Anamaria Burada, a declarat pentru ca problemele apar pentru ca numarul cererilor parintilor pentru gradinitele cu orar prelungit este mai
mare decat numarul locurilor existente, dar ca, dupa terminarea inscrierilor si centralizarea situatiei, se vor gasi solutii pentru toate cererile, la fel ca in anii anteriori.

“Vom transforma grupe cu orar normal in grupe cu orar prelungit, prin dotarea
corespunzatoare a unor sali de catre autoritatile locale, ISJ va asigura cadrele didactice necesare, iar parintii vor plati un serviciu de catering pentru mancarea copiilor”
, a mentionat reprezentanta ISJ.

Din numarul total de locuri disponibile in gradinite, 3.214 sunt in mediul urban, cele mai multe dintre ele fiind in municipiul Constanta (1.614), iar 3.107 sunt in mediul rural.

In judetul Constanta functioneaza 225 de gradinite cu orar normal si 38 cu orar prelungit, la care se adauga alte 16 gradinite private.

ISJ colaboreaza cu Consiliul Local al Municipiului Constanta pentru suplimentarea de locuri la grupa mica, prin inscrierea copiilor de 3-4 ani si in spatiul creselor, actul didactic fiind realizat de educatoare.

Potrivit Anamariei Burada, inscrierile la gradinite se fac in perioada 15 mai – 15 iunie, dupa care dosarele ce vor ramane in asteptare vor fi solutionate.

Anul trecut, 461 de dosare au ramas in asteptare acolo unde numarul solicitarilor a fost mai mare decat capacitatea gradinitelor. Solutia gasita a fost transformarea unor spatii in sali pentru copii, iar circa o suta de prescolari nu au ocupat un loc la gradinita dorita, fiind transferati la alte gradinite din apropiere unde locurile ramasesera neocupate.