Policolor se implica in rezolvarea crizei de profesionisti de pe piata constructiilor

policolor.jpgRomania se confrunta cu o criza acuta a fortei de munca in toate domeniile. In sectorul constructiilor, odata cu plecarea masiva a muncitorilor si constructorilor spre tari in care munca lor este platita mai bine, piata resurselor umane din domeniu a ramas precara, companiilor fiindu-le foarte greu sa gaseasca personal competent pentru angajare.
“Criza fortei de munca a devenit in ultimul timp o realitate care afecteaza grav mediul economic din Romania si numai un demers concertat al tuturor factorilor implicati va putea asigura redresarea situatiei. Dincolo de recunoasterea problemei si implicarea in dialoguri constructive, Patronatul Societatilor din Constructii saluta decizia Policolor, membru al Patronatului, de a educa prin surse proprii un numar important de tineri, viitori lucratori in constructii, pentru a proteja si a creste ceea ce reprezinta potentialul fortei de munca din Romania”, spune Dr. Arh. Gheorghe Polizu, Presedinte Patronatului Societatilor din Constructii.

Toate companiile din constructii se izbesc de problema lipsei de personal. A devenit limpede pentru toata lumea faptul ca fara o implicare a companiilor din constructii in procesul de formare profesionala in acest domeniu, va fi din ce in ce mai greu sa vorbim despre constructii si locuinte de calitate.

De aceea, incepand din anul 2005, compania Policolor a dezvoltat Programul “Profesionistii de maine”, program de pregatire si instruire profesionala a elevilor din scolile de arte si meserii din toata tara.

Cu sprijinul acordat de catre Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin acest program, in anul scolar 2007-2008 au fost instruiti 1 100 de elevi din 32 de scoli de pe intreg teritoriul tarii in domeniile: tencuieli decorative, mortare si adezivi, hidroizolatii bituminoase, sisteme de izolatie termica a constructiilor, sisteme de pardoseli epoxidice, sisteme de vopsitorii pentru interior, Iris Creative Effect.

Elevilor li s-a predat si le-au fost furnizate suporturi de curs, li s-au pus la dispozitie echipamentele si materialele necesare instruirii practice, iar specialistii companiei Policolor i-au invatat cum se folosesc ultimele tehnologii in domeniu. Au fost organizate concursuri cu acordare de premii, crescand astfel gradul de implicare a cursantilor si creand in acelasi timp o atmosfera placuta si motivanta.

In urma participarii la acest program, elevii din anii terminali au posibilitatea sa se angajeze la firma de finisaje Proconstruct din cadrul companiei Policolor, sau in cadrul firmelor de constructii partenere de pe intreg teritoriul tarii. Multi dintre participanti au fost deja angajati la aceste firme, fiind astfel integrati in piata muncii si putand sa profeseze in cadrul unor firme de prestigiu, meseria pe care au invatat-o.

“Inainte ca forta de munca sa atinga situatia de criza in piata de constructii din Romania, Policolor a mizat pe o carte castigatoare, aceea de a se implica direct intr-un proces complex de instruire a personalului calificat sau necalificat din piata de profil.
Alegerea a fost una inspirata, deoarece dupa trei ani de derulare a programelor complexe de educatie, Policolor a reusit sa devina lider incontestabil in acest gen de activitate, capatand o vasta experienta mai ales in ceea ce priveste partea pedagogica a programului, a lucrului direct cu elevii. Datorita colaborarii deosebite cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, echipa Deko Professional a Companiei Policolor, ne-a adus tuturor satisfactii deosebite, reusind ca in trei ani de activitati sustinute de educatie, sa ajungem la performanta de a familiariza cu noile tehnologii cca. 2000 de elevi si instructori. De asemenea, un numar similar de personal calificat sau necalificat aflat deja in campul muncii a beneficiat de aceleasi servicii.

Invitam in continuare in programele noastre pe toti cei dornici sa afle informatii la zi despre noile tehnici de finisaje si le multumim tuturor celor care au ales sa ni se alature in aceasta initiativa”
, a declarat Tiberiu Andrioaiei, Director Divizie Deko Professional, Policolor, Vicepresedinte PSC.

Prin acest program, compania contribuie la formarea profesionala a unor generatii de aplicatori in constructii bine pregatiti, atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, mai ales in contextul unei cereri in crestere a pietei fortei de munca in constructii.



“Abordarea proactiva in domeniul resurselor umane promovata in ultimii ani de Policolor reprezinta raspunsul inteligent pe care aceasta organizatie il ofera in contextul acutizarii crescande a crizei de personal calificat in constructii in Romania. Este esetial pentru viitorul acestei industrii in Romania sa generam cu persuasiune elementele de atractivitate pentru viitorii lucratori ai acestei provocatoare meserii”, afirma Laurentiu Plosceanu, Presedinte ARACO.

Concursul s-a desfasurat in patru orase

In anul scolar 2007 – 2008, concursul propriu-zis s-a desfasurat in 4 orase ale tarii, respectiv Bucuresti, Constanta, Barlad si Cluj. Fiecare dintre acestea au gazduit elevii si reprezentantii a 7 sau 8 scoli din aceeasi regiune geografica, respectiv Muntenia, Dobrogea, Moldova si Banat-Ardeal. Fiecare din cele 29 de scoli participante la concurs a desemnat un numar de elevi, respectiv 88, ce s-au deplasat in institutia organizatoare pentru sustinerea concursului.

In Bucuresti concursul a fost gazduit de Grupul Scolar Constructii Cai Ferate din Bucuresti. Aici au participat un numar de 19 de elevi de la scolile de profil din regiune: Colegiul Tehnic Lazar Edeleanu Ploiesti, Grup Scolar Maneciu, Scoala de Arte si
Meserii Giurgiu, Grup Scolar Constructii Montaj Mihai Bravu Bucuresti, Grup Scolar Constructii Elie Radu Bucuresti, Grup Scolar Industrial Constructii Cai Ferate Bucuresti. Au fost prezenti la eveniment Director Grup Scolar Industrial Constructii Cai Ferate – Nicoleta Gaidos, d-na Director Adjunct Marinescu – Grup Scolar Industrial Constructii Cai Ferate, D-na Dr.Ing. Craila Elena – Grup Scolar Industrial Constructii Cai Ferate, Director Elena Stoenete – Grup Scolar Constructii Montaj Mihai Bravu Bucuresti, Prof. Mihaela Zamfirescu – Grup Scolar Constructii Montaj Mihai Bravu Bucuresti, Prof. Sarbu Petra – Scoala de Arte si Meserii Giurgiu, Mistru Instructor Nastase Mircea – Grup Scolar Constructii Elie Radu Bucuresti, Prof. Vasile Cristian – Colegiul Tehnic Lazar Edeleanu Ploiesti.

Castigatorii concursului din Bucuresti au fost:

Locul 1: Manea M. Ionel Marius – Scoala de Arte si Meserii Giurgiu;

Locul 2: Fluerariu Adriana – Grup Scolar Industrial Constructii Cai Ferate;

Locul 3: Toderasc Cristi – Scoala de Arte si Meserii Giurgiu;

Locul 4: Suciu Ionut Valerica – Scoala de Arte si Meserii Giurgiu;

Locul 5: Florescu Bogdan Marian – Grup Scolar Industrial Constructii Cai Ferate;

Mentiune 1: Ion Gheorghe – Grup Scolar Constructii Elie Radu;

Mentiune 2: Paraschiv M Mirel Alexandru – Colegiul Tehnic Lazar Edeleanu;

Mentiune 3: Botezatu P Andrei – Grup Scolar Maneciu;

Mentiune 4: Paun Alexandru – Grup Scolar Constructii Montaj Mihai Bravu.

In Banat – Ardeal concursul a fost gazduit de Colegiul tehnic Transporturi Transilvania din Cluj Napoca. Aici au participat un numar de 25 de elevi de la scolile de profil din regiune: Colegiul Tehnic Anghel Saligny din Baia Mare, Grupul Scolar de Constructii si Arhitectura Carol I din Sibiu, Colegiul Tehnic Ion Mincu din Timisoara, Grupul Scolar Ion Mincu din Deva, Colegiul Tehnic Constantin Brancusi din Oradea, Grupul Scolar Constantin Brancusi din Tg.Mures, Colegiul Tehnic Transporturi Transilvania din Cluj Napoca, Grupul Scolar Anghel Saligny din Cluj Napoca.

Castigatorii concursului de la Cluj au fost:

Locul 1: Les Ioan de la Grup Scolar Anghel Saligny – Baia Mare;

Locul 2: Sistestean Stefan de la Grup Scolar Anghel Saligny – Baia Mare;

Locul 3: Fratila Florin de la Grup Scolar de Constructii si Arhitectura Carol I – Sibiu;

Mentiune 1: Fehner Sandor de la Grup Scolar Constantin Brancusi – Tg. Mures;

Mentiune 2: Rizac Dumitru de la Colegiul Tehnic Ion Mincu – Timisoara.

In Constanta concursul a fost gazduit de Colegiul tehnic “TOMIS” din Constanta. Aici au participat un numar de 21 de elevi de la scolile de profil din regiune: Colegiul Tehnic Tomis din Constanta, Grupul Scolar Lazar Edeleanu din Navodari, Scoala de Arte si Meserii din Dobromir, Grupul Scolar Tulcea, Grupul Scolar Anghel Saligny Galati, Grupul Scolar Edmond Nicolau din Braila, Grupul Scolar Gh.Asachi din Galati, Grupul Scolar Dan Mateescu din Calarasi.

Castigatorii concursului de la Constanta au fost:

Locul 1: Vlad Alexandru – Colegiul Tehnic Tomis Constanta;

Locul 2: Susu Bogdan – Grup Scolar Anghel Saligny Galati;

Locul 3: Sinion Aurel Valentin – Scoala de Arte si Meserii Dobromir;

Locul 3: Oruna Silviu – Grup Scolar Tulcea;

Mentiune 1: Samaru Sorin Ion – Grup Scolar Dan Mateescu Calarasi;

Mentiune 2: Gavrilescu Silviu – Grup Scolar Edmond Nicolau Braila;

Mentiune 3: Han Petre – Grup Scolar Lazar Edeleanu Navodari;

Mentiune 4: Tanvuia Octavian – Grup Scolar Gheorghe Asachi Galati.

In Moldova concursul a fost gazduit de Grupul Scolar Industrial A.I.Cuza din Barlad. Aici au participat un numar de 21 de elevi de la scolile de profil din regiune: Grupul Scolar Economic Administrativ din Piatra Neamt, Grupul Scolar Cartianu din Piatra Neamt, Grupul Scolar Industrial A.I.Cuza din Barlad, Colegiul Tehnic Anghel Saligny din Bacau, Scoala de Arte si Meserii Sf.Ecaterina din Husi, Grupul Scolar Industrial Ion Mincu din Vaslui, Grupul Scolar Nr.1 din Campulung Moldovenesc.

Castigatorii concursului din Barlad au fost:

Locul 1: Lutia Alexandru – Grup Scolar Nr.1 Campulung;

Locul 2: Lemnaru Ioan – Scoala de Arte si Meserii Husi;

Locul 3: Paveliuc Ovidiu – Grup Scolar Nr.1 Campulung;

Premiu Special: Velica Nicolae – Grup Scolar Industrial Al.I.Cuza din Barlad;

Mentiune 1: Apetrei Daniel – Colegiul Economic Administrativ Piatra Neamt;

Mentiune 2: Mariut Emanuel Ioan – Grup Scolar Cartianu Piatra Neamt;

Mentiune 3: Pricopi Sorin Fanica – Scoala de Arte si Meserii Husi;

Mentiune 4: Balan Gabriel – Grup Scolar Nr.1 Campulung.