Cresterea salariilor in invatamant creeaza premisele unei salarizari decente in domeniu

Reprezentantii cadrelor didactice considera ca aprobarea, la Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor, a proiectului de lege privind cresterile salariale care vor fi acordate in 2008 personalului didactic din invatamant, de peste 50 la suta, “creeaza premisele unei salarizari decente” in domeniu.
Potrivit presedintelui executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, in sedinta de pe 18 iunie a Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din cadrul Camerei Deputatilor a fost aprobat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale care se vor acorda in anul 2008 personalului didactic din invatamant.

“Se creeaza astfel premisele unei salarizari decente in invatamant. Conform actului normativ, incepand cu data de 1 octombrie 2008, valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 va fi de 400 de lei, pentru toate categoriile de personal prevazute de Legea 220/2007, ceea ce reprezinta o crestere salariala de 54 la suta”, a declarat Marius Nistor.

Totodata, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a afirmat ca, prin aceasta lege, salariile din invatamant vor fi mai atractive pentru tinerii care vor sa intre in sistem. “Felicitam astfel de decizii. In sfarsit, cred ca salariile in invatamant incep sa devina motivante si pentru tineri, un debutant urmand sa primeasca lunar 1.100 de lei net”, potrivit lui Hanceascu.

Marius Nistor a precizat ca reprezentantii Federatiei Spiru Haret au solicitat mentinerea raportului existent in prezent intre salariile din invatamatul preuniversitar si cel universitar. Totodata, acestia au sustinut necesitatea adoptarii rapide a proiectului de lege prin analizarea acestuia in proxima sedinta a plenului Camerei Deputatilor, fara sa se mai amane decizia pana dupa vacanta parlamentara.

In paralel cu sustinerea acestui act normativ, Spiru Haret a solicitat promovarea unui proiect legislativ similar, care sa vizeze cresterea salariala care se va acorda personalului nedidactic din invatamant, a adaugat Nistor.