Romania este prezenta la cea de-a patra editie a scolilor europene de la Strasbourg

Romania este prezenta la cea de-a patra editie a scolilor europene de la Strasbourg, organizata sub egida Consiliului Europei, sub forma universitatii de vara a scolilor politice europene.
La aceasta editie participa numeroase personalitati politice europene, intre care presedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanovic, viceprimarul Strasbourgului, Roland Ires, vicepresedinte Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din partea Suediei, Goran Lindblad, presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, Jean Paul Costa, europarlamentari, ministri, deputati nationali, personalitati ale vietii academice si ale societatii civile.

“Aceasta universitate de vara din 2008 se desfasoara sub tematica generoasa a unei guvernari si a democratiei. Ca atare, scolile sunt invitate sa participe la diverse conferinte si workshop-uri care si-au propus sa dezbata teme precum guvernarea – un nou instrument in politica, guvernarea si integrarea europeana, daca guvernarea si democratia sunt compatibile, media dintre putere si democratie, Europa si vecinatatea. Acestea teme, in mod sigur, suscita interesul participantilor, pentru ca Europa se confrunta cu o serie intreaga de probleme. In arealele noastre nationale, fiecare dintre tarile europene si fiecare dintre tarile care se pregatesc pentru integrarea europeana sau aspira la acest deziderat trebuie sa infrunte probleme legate de globalizare, de imbunatatirea mecanismelor democratice, a institutiilor nationale, probleme legate de vecinatate”, a declarat directorul coordonator al Institutului Social-Democrat ”Ovidiu Sincai”, Anne Juganaru, organizator al Scolii europene din Romania.

In opinia sa, razboiul rece a fost inlocuit cu o confruntare ceva mai sofisticata – cea economica – aceasta tinand seama si de nivelul tarilor respective. “Dar, cu siguranta, aceasta confruntare tine seama de sprijinul pe care fiecare dintre tari reuseste sa il obtina. De aceea, guvernare si globalizare reprezinta una dintre temele la care sunt invitati sa participe cursantii acestei scoli. Pentru cursantii din Romania va fi foarte interesant sa interactioneze cu participantii, cu personalitatile prezente. Vom avea ocazia sa vizitam CEDO, la invitatia domnului judecator Corneliu Barsan, si sa ne intalnim cu ambasadorul Aurel Stoian la misiunea romana din Strasbourg”, a mentionat reprezentantul Institutului ”Ovidiu Sincai”.