Incep inscrierile pentru admitere la Universitatea “Babes-Bolyai”

La Universitatea ”Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca incep, pe 14 iulie, inscrierile pentru examenele de admitere la cele 21 de facultati ale institutiei, pentru anul universitar 2008-2009 fiind scoase la concurs 4.834 de locuri cu finantare de la buget si 10.506 de locuri cu taxa.
Universitatea ”Babes-Bolyai” a organizat, pentru acest an, in sprijinul candidatilor, patru Centre de Inscriere Regionale in orasele Sfantu-Gheorghe, Sighetu-Marmatiei, Bistrita si Zalau. In aceste centre, candidatii se pot inscrie pentru toate specializarile, la toate facultatile Universitatii ”Babes-Bolyai”.

Cu o lista de specializari foarte extinsa, Universitatea clujeana are o bogata oferta de studii, dezvoltand una dintre cele mai extinse retele universitare din tarile europene.
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor are cel mai mare numar de locuri subventionate de la bugetul de stat pentru examenul de admitere din acest an (678 plus 2.035 cu taxa), fiind urmata de Facultatea de Geografie (482 plus 775 cu taxa), Facultatea de Litere (437 plus 490 cu taxa), Facultatea de Matematica si Informatica (392 plus 500) si de Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (359 plus 875 cu taxa).

La Facultatea de Studii Europene sunt 193 de locuri cu finantare bugetara si 1.010 cu taxa, la Facultatea de Drept – 196 plus 170 cu taxa, iar la Facultatea de Business – 78 plus 815 cu taxa.

Pentru admitere, la Facultatea de Teologie Ortodoxa sunt 92 de locuri subventionate de la buget, iar la Facultatea de Teologie Romano-Catolica – 50.

In Universitatea ”Babes-Bolyai”, admiterea la facultate se face, de regula, pe baza rezultatelor din liceu ale candidatilor si de la examenul de bacalaureat. Exceptie fac specializarile la care se impun probe de aptitudini, unde se elaboreaza criterii proprii. Un candidat poate participa concomitent la admitere la mai multe domenii si specializari din Universitatea ”Babes-Bolyai” sau din alte institutii de invatamant superior, in conditiile stabilite de Senatele acestora, dar poate fi admis la o singura specializare pe locuri subventionate de la bugetul de stat.

Candidatul admis la mai multe specializari trebuie sa opteze pentru acea specializare la care doreste sa fie subventionat de la bugetul de stat, prin prezentarea dosarului cu actele in original. Reducerile de taxa de scolarizare in cazul studiilor concomitente la mai multe specializari de la Universitatea ”Babes-Bolyai” sunt reglementate de regulamente speciale aprobate de Senat.