Universităţile Danubius şi Arcadia cimentează parteneriatul pentru un învăţământ internaţional de calitate

danubius_arcadia1.jpgStudy&Travel@RO, proiect de succes demarat anul trecut de două universităţi din două lumi diferite – Arcadia din SUA şi Danubius din România – continuă şi anul acesta la universitatea gălăţeană. În ciuda schimbării fusului orar, 22 de studenţi şi doi profesori de la Universitatea Arcadia au venit duminică, la prima oră, la sediul Universităţii – gazdă pentru prima întâlnire cu un grup de liceeni de la CNVA în cadrul activităţii care spune totul din chiar titlul său: “Romanian Highschool of Today, American Student of Tomorrow”.

Punţi de comunicare

La masa rotundă din Sala Senatului, cei patruzeci şi doi de tineri au format echipe mixte şi, în stil american, au construit, prin joc, punţi de legătură între cele două civilizaţii. Astfel, comunicarea a venit de la sine, au convenit repede ce personaj reprezintă echipa şi şi-au construit, la fel de repede, argumentele pe care urmau să însoţească desenul ales. Ingredientele succesului acestei acţiuni au fost atent pregătite de Alina Răileanu, coordonator al Centrului de Formare Continuă.

Formule precum “I love you”, “Hi”, “Thank you” însoţeau toate foile de lucru ale echipelor, tinerii americani repetând într-una cuvintele româneşti pe care le-au folosit în toate ocaziile de comunicare ivite ulterior.

Instrucţiuni pentru tranziţia spre licenţa americană

În partea a doua a întâlnirii de duminică liceenii gălăţeni au aflat mai multe despre viaţa de student american. Spre deosebire de studenţii români, studenţii americani au posibilitatea să îşi aleagă nu doar profilul ci chiar şi cursurile pe care doresc să le parcurgă, curricula americană cuprinde mult mai multe cursuri de limbi străine, activităţile extracurricurale sunt foarte importante pentru sistemul de învăţământ american şi foarte apreciate de studenţi şi, un imens beneficiu al sistemului, studenţii americani au posibilitatea să testeze din timp dacă domeniul ales este potrivit profilului şi personalităţii lor prin parcurgerea unor cursuri tehnice.

Studenţii americani întorc vizita liceenilor de la CNVA

A doua zi de Study, luni, a început pentru studenţii Arcadia în sala de festivităţi a Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri”, unde îi aşteptau sute de liceeni din toţi anii de studii dornici să trăiască o parte din visul american chiar la ei acasă. “Danubius a pus CNVA-ul pe harta lumii” sunt cuvintele de deschidere rostite de către profesoara de limba engleză Silvana Giurcă, coordonatorul grupului de liceeni implicat în acţiunea proiectului derulat cu o zi înainte la Danubius.

Rectorul Andy Puşcă, prezent la întâlnirea de la CNVA a declarat că “Universitatea “Danubius” este mândră de relaţia strânsă pe care o are cu Arcadia University iar acest program este rezultatul colaborării între cele două universităţi. “Ne bucurăm că putem oferi aceasta experienţă elevilor CNVA şi vă asigurăm că nu ne vom opri aici. Avem deja în pregătire programe de study abroad, studenţi americani vor veni să studieze la Danubius şi studenţii noştri vor merge să trăiască experienţa studiilor în America”.

Timp de o oră liceenii au avut oportunitatea de a afla de la studenţii amricani detalii despre programele de studii ale Universităţii Arcadia, discuţiile fiind purtate într-un dialog liber despre asemănări şi diferenţe între cele două sisteme de învăţământ, despre distracţie, despre gastronomie, despre o zi din viaţa de student Arcadia.

Bill Meieres, unul dintre profesorii americani, prezent şi la prima experienţă a proiectului de anul trecut, declară: “,În nicio altă parte a lumii nu am fost atât de călduros primiţi ca la Universitatea Danubius. Suntem extrem de încântaţi de acest lucru şi vă mulţumim. Este o şansă extraordinara pentru studenţii Arcadia să călătorească şi să interacţioneze cu studenţii Danubius şi cu elevii CNVA, fiind fascinaţi de cultura română. Au învăţat chiar şi câteva cuvinte româneşti şi se mândresc cu asta. Acest program este deja o tradiţie pentru universităţile noastre şi vom dezvolta împreună multe alte proiecte interculturale”.

Probabil acesta este şi motivul pentru care Arcadia a trimis un număr dublu de studenţi, faţă de anul trecut, când au participat la proiect doar nouă studenţi americani.