Presedintele AEACE propune ca invatamantul superior sa fie cu taxa

radulescu_gheorghe.jpgPresedintele Agentiei de Evaluare si Acreditare a Calitatii Educatiei (AEACE), Gheorghe Radulescu, a propus ca invatamantul superior sa fie cu taxa, iar copiii care provin din familii sarace sa fie ajutati cu burse de studiu.
Gheorghe Radulescu si-a motivat propunerea prin faptul ca, in prezent, “este o bataie crunta si necinstita dusa de universitatile de stat cu cele particulare”.

Presedintele AEACE a acuzat faptul ca in acest an numarul de locuri oferite de universitatile de stat si cele particulare la buget si la taxa depasesc cererea. Astfel, potrivit lui Gheorghe Radulescu, in acest an facultatile de stat si particulare ofera 230.000 de locuri, in timp ce au promovat examenul de Bacalaureat, dupa prima sesiune, 172.000 de candidati.

Referindu-se la admiterea in universitati, Radulescu a spus ca declaratiile rectorului Universitatii Bucuresti, Ioan Panzaru, si ale rectorului Universitatii “Al.I. Cuza” din Iasi, Vasile Ieseanu, conform carora Bacalaureatul a fost “credibil”, “au socat opinia publica”.

pe de alta parte, Gheorghe Radulescu a declarat ca toate calificativele date unor universitati de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior sunt nule, intrucat legislatia prevede ca agentiile care fac evaluarea externa trebuie sa fie inscrise in Registrul European al Agentiilor de Asigurare a Calitatii.

“Toate deciziile ARACIS sunt nule, intrucat nu avea voie sa faca evaluarea asupra universitatilor respective, din cauza ca nu era inscrisa in Registrul European al Agentiilor de Asigurare a Calitatii”, a sustinut presedintele AEACE.

Radulescu a acuzat faptul ca o ordonanta a Guvernului prevede ca programele de master pot fi facute numai de institutiile de invatamant superior care primesc din partea ARACIS grad ridicat de incredere.

“Prin aceasta ordonanta s-a dat monopol unei singure agentii de evaluare. Fiecare universitate care depune dosar de acreditare trebuie sa plateasca o taxa cuprinsa intre 588 de milioane lei vechi si 1,6 miliarde lei vechi” – a spus presedintele AEACE.

Gheorghe Radulescu a spus ca in majoritatea statelor europene exista mai multe agentii de asigurare a calitatii pentru invatamantul superior. El a dat ca exemplu Germania, tara in care exista sase astfel de agentii, si Austria, unde exista sapte agentii de asigurare a calitatii in invatamantul superior.