Prima promotie de absolventi ai bacalaureatului bilingv francofon

Zece elevi aiScolii Centrale din Bucuresti care au obtinut medii foarte bune la bacalaureat au primit din partea ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, si din partea ambasadorului Frantei, Henri Paul, diplome de bacalaureat bilingv francofon.
“Este un moment foarte important al colaborarii dintre Romania si Franta, o premiera. Aceasta diploma de bacalaureat bilingv le da dreptul copiilor sa studieze in orice facultate din Franta, fara a sustine vreo proba de limba franceza”, a declarat, cu prilejul festivitatii, ministrul Adomnitei.

El a spus ca cei au obtinut diploma de bacalaureat bilingv francofon au libertatea sa studieze in Franta, daca isi doresc. “Sunt ambasadori ai Romaniei oriunde s-ar duce”, a afirmat ministrul.

Adomnitei a mai spus ca nu a abordat in timpul discutiei cu ambasadorul Frantei subiectul predarii cursului de limba, civilizatie si cultura romaneasca in Franta intrucat nu au existat cereri din partea populatiei romanesti de acolo si din cauza ca cetatenii romani care traiesc in Franta sunt “foarte dispersati”.

La randul sau, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, i-a felicitat pe tinerii absolventi si a spus ca, pana in 2010, numarul institutiilor in care se sustine acest tip de bacalaureat va creste la 30. “E un pas inainte pe care il fac impreuna ministerul si ambasada. Avem de gand sa continuam acest efort”, a declarat ambasadorul.

El a multumit Guvernului pentru ca a acordat un teren in zona de nord a Bucurestiului, langa Academia de Politie, pentru construirea unui liceu francez in care vor invata aproximativ 1.000 de copii.

Prezenta la festivitate, sefa Directiei de Cooperare si Dezvoltare din Ministerul Afacerilor Externe si Europene din Franta, Anne Gazeau-Secret, a afirmat ca pe data de 26 septembrie se va infiinta in Franta un “stat general de multilingvism la Sorbona”.
Anne Gazeau-Secret si-a manifestat speranta ca toti elevii din Uniunea Europeana sa cunoasca 3-4 sau chiar cinci limbi straine.

“Aceasta inseamna sa fii european, sa stii o limba pentru a intelege cultura unei tari. Europa e in intarziere din punct de vedere al cunoasterii limbii si culturii europene”, a spus Gazeau-Secret.

Unul dintre absolventii bacalaureatului bilingv francofon, Ioana Pupazan, a spus ca isi doreste sa urmeze Facultatea de Arhitectura din Bucuresti, dar ca vrea totodata sa studieze arhitectura un an sau doi in Franta.

Au mai primit diplome Alecu Cristian, Bolborici Andreea, Caramitru Horia, Chirilescu Alexandru, Dobre Alexandru, Glaja Cristina, Liciu Eduard, Prodan Ioana si Vladucu Stefania.

Bacalaureatul bilingv francofon a fost creat in baza acordului interguvernametal franco-roman din septembrie 2006. Acest tip de bacalaureat a fost sustinut pentru prima data in aceasta vara de 386 de elevi, absolventi ai sectiilor bilingve francofone din 15 licee bucurestene si alte 11 judete din Romania – Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Botosani, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Suceava si Timis. Rata de promovare a examenului a fost de 97%.

La proba scrisa, elevilor li s-au evaluat competentele la disciplinele non lingvistice predate in limba franceza, la alegere dintre matematica, fizica, biologie, chimie, istorie, geografie si economie. La proba orala, elevilor li s-au evaluat competentele la Limba si literatura franceza.