6,8 milioane lei este suma cerută în instanţă de către profesorii din judeţul Bistriţa-Năsăud pe Legea 221

Aproximativ 6,8 milioane de lei – aceasta este suma pe care cele circa 4.700 de cadre didactice din judeţul Bistriţa-Năsăud au solicitat-o în instanţă, în baza Legii 221/2008, prin care salariile lor ar fi trebuit să fie majorate cu 50%, potrivit informaţiilor furnizate miercuri de către adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Mircea Romocea.

Pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud au fost înregistrate până în prezent 4.652 de dosare, în care profesorii au cerut majorările de salarii prevăzute în Legea 221.

În 2.800 de cazuri, tribunalul a dat sentinţe favorabile cadrelor didactice, însă primăriile, şcolile sau Ministerul de Finanţe, după caz, au făcut recurs la Curtea de Apel Cluj. Alte 1.900 de procese nu sunt încă finalizate, dar numărul celor care îşi cer drepturile prevăzute prin Legea 221/2008 este în continuă creştere. Inspectorul şcolar adjunct Mircea Romocea a precizat că nu a fost întocmită, deocamdată, o evidenţă clară a celor care au câştigat procesele inclusiv la Curtea de Apel Cluj.


Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Bistriţa-Năsăud, Titu Rauca, a declarat că există situaţii în care cadrele didactice au primit sentinţe favorabile definitive, însă nu toţi au comunicat acest lucru sindicatului, motiv pentru care numărul lor exact nu este cunoscut.

Filiala FSLI Bistriţa-Năsăud are aproximativ 5.000 de membri, atât cadre didactice, cât şi personal auxiliar din învăţământ. AGERPRES