Colaborari internationale pentru Scoala de pictura din Cluj-Napoca

sbarciu_ioan.jpgIn intreaga lume se vorbeste tot mai mult de Scoala de pictura de la Cluj-Napoca, in paralel cu Scoala de pictura de la Leipzig, din Saxonia (Germania), sustine presedintele Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Sbarciu.
“Sunt mai multe elemente care particularizeaza Scoala de pictura de la Cluj-Napoca, iar primul este ca nu am abandonat tinuta academica. Invatamantul bazal este foarte important si temeinic. Tot atat de importante sunt cercetarea in domeniu si creatia propriu-zisa”, afirma prof. univ. dr. Ion Zbarciu.

Institutia are colaborari internationale, prin programul Socrate, dar si proiecte de sine statatoare, cu doua, trei sau mai multe universitati. Toate se bazeaza pe schimburi reciproce de profesori si de expozitii in sistemul universitar, iar pe de alta parte cu mari centre internationale de arta din Europa si SUA, prin programe pe termen scurt, mediu si lung.

Arta, pictura au legi clare si un limbaj complex, care trebuie cunoscute temeinic. Studentii trebuie sa ajunga sa le aprofundeze, in toate detaliile, de la compozitia pentru pictura de sevalet, studiul culorii, pana la analiza limbajului vizual, explica profesorul Ioan Sbarciu.

Presedintele UAD spune ca atat profesorii cat si studentii sai au acum sansa extraordinara de a intra in competitii internationale de la egal la egal, pentru ca Scoala de pictura a dobandit, in timp, notorietatea de azi. Profesorul Ioan Sbarciu arata ca in institutia de invatamant superior clujeana sunt multi tineri buni, cu mare succes international si se fac eforturi continue pentru a se perpetua aceasta stare de fapt.

“Este o munca complexa si de aceea foarte placuta. De dimineata, pana dimineata, atunci cand este mult de lucru. UAD continua o traditie. Se pastreaza si traditia creata de acad.Virgil Vatasianu, medievist, teoretician de elita al fenomenului artistic romanesc. Eu imi venerez profesorii. Chiar daca nu erau recunoscuti drept cei mai mari artisti din Romania, au creat la Cluj o atmosfera de o rara sobrietate, academica, in care primau studiul si rigoarea”, mai spune profesorul universitar si prestigiosul pictor Ioan Sbarciu.

“Eu traiesc la Cluj-Napoca pentru ca ma fascineaza peisajul transilvan. Este mai misterios. Il gasesc mai complex decat cel al altor zone. Peisajul transilvan este apropiat de cel toscan. Apoi sansa de a lucra cu tineri talentati, selectionati pe baza de talent in arte, este o binecuvantare. La Cluj-Napoca, Scoala de pictura se afla aproape de parcul monumental din centrul orasului. Fiecare zi este o sarbatoare. Profesorii si studentii sunt o familie, desigur cu probleme mai mici sau mai mari. Ce isi poate dori mai mult un profesor sau un creator?”, conchide presedintele UAD.

Prof. univ. dr. Ioan Sbarciu este membru al Ligii Europene a Institutelor de Arta (ELIA) si al Consiliului International al Conducatorilor Scolilor Superioare de Arta (ICFAD). Este initiatorul unor proiecte pilot in cadrul programului comunitar “Leonardo da Vinci” si al programului guvernamental “Apart”. De asemenea, a lansat programele de colaborare a UAD cu peste 60 de institutii de arta din Europa si din SUA. Intre 1975 si 2005 a avut peste 30 de expozitii personale in tara si strainatate.

Figureaza cu lucrari in colectii de stat, muzeale si particulare din Romania, Germania, Franta, Elvetia, Olanda, Belgia, Grecia, Italia, Spania, Anglia, Scotia, Ungaria, Polonia, Canada, SUA, Argentina si Japonia.