La Cluj s-au incheiat Lucrarile Congresului Federatiei Internationale a Studentilor Farmacisti

Lucrarile Congresului Federatiei Internationale a Studentilor Farmacisti (IPSF 2008), gazduite pentru prima data de Romania, s-au incheiat pe 11 august, dupa ce participantii – peste 200 de studenti din 40 de tari – au discutat, mai bine de 10 zile, la Cluj-Napoca, despre noile provocari ale profesiei pentru care se pregatesc.
In cadrul simpozioanelor organizate s-a discutat despre politicile de sanatate publica si despre dezvoltarea industriei farmaceutice. Doua dintre workshop-uri – “Medicamente contrafacute” si “Tobacco Alert” – au evidentiat marile riscuri in cazul utilizarii unor preparate farmaceutice contrafacute, precum si pericolul alterarii iremediabile a sanatatii in cazul fumatorilor.

In acest context, s-a subliniat ca laboratoarele farmaceutice au cerut Uniunii Europene toleranta zero fata de medicamentele contrafacute. Potrivit companiilor farmaceutice, acest fenomen a cunoscut, in ultima perioada, o extindere notabila in spatiul comunitar. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca pe piata europeana a produselor medicale cota falsurilor este de 10%. Marfuri de contrabanda si medicamente contrafacute propun, in special, farmaciile virtuale, au relevat participantii la congres.

La dezbaterile stiintifice au participat dr. Robert Ancuceanu, director general al Directiei Generale Farmaceutice din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului, dr. Cristina Iuga, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, precum si dr. Sabine Kopp, din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In paralel cu programul reuniunii, participantii au avut ocazia sa cunoasca si traditii romanesti, participand la o nunta specifica zonei Maramuresului, la Oncesti. Oaspetii au vizitat institutii si muzee din Cluj-Napoca, Salina de la Turda cu utilajele medievale bine conservate si au fost invitati de onoare la o cina organizata in preajma Castelului Banffy de la Bontida.