UVVG a organizat simpozionul “Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului – 27 ianuarie”

uvvg_holocaust.jpgCentrul de Studii Iudaice din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” a găzduit, pe 25 ianuarie, un simpozion dedicat Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului.

La eveniment au participat conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” – director al Centrului de Studii Iudaice, Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad, elevi de la Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta” şi Colegiul Naţional “Vasile Goldiş” Arad, cadre didactice, studenţi şi masteranzi ai UVVG.

Conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a subliniat că “Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului – 27 ianuarie” a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a şedinţă plenară.

La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei şedinţe speciale, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni şi a milioane de persoane de alte naţionalităţi de către regimul nazist. La 27 ianuarie, în 1945, a fost eliberat de armata sovietică cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, (în Polonia de astăzi).

“Centrul de Studii Iudaice şi-a propus să organizeze o discuţie, o masă rotundă, în legătură cu importanţa comemorării Holocaustului pentru a preveni posibile situaţii similare. Este un semnal de alarmă pe care Centrul nostru îl atrage, în contextul în care se înmulţesc atentatele teroriste, iar sentimentele antisemite continuă să fie încurajate, direct sau doar voalat, ajungându-se în situaţia neplăcută pentru noi, ca în România să mai fie cetăţeni care să nege Holocaustul, unii dintre ei chiar cu anumite responsabilităţi la nivelul conducerii statului. Mulţumim Inspectoratului Şcolar al Judeţului Arad că a facilitat această întâlnire cu elevii, în contextul în care în Arad disciplina aceasta a Holocaustului se predă în şcoli, iar în anumite şcoli din Arad şi din judeţ există şi anumite cercuri ştiinţifice ale elevilor care studiază Holocaustul”, a declarat Conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, director al Centrului de Studii Iudaice.

Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii Evreilor Arad, a precizat că “este deosebit de important ca tineretul din ziua de astăzi să cunoască ce s-a întâmplat, să tragă concluziile şi să înveţe ca de acum înainte să judece semenii după cum îşi aduc contribuţia la progresul societăţii şi nu după etnie, sau după culoarea pielii. Aceasta este importanţa comemorării acestui eveniment tragic din istoria omenirii. Având în vedere că acum trăim vremuri tulburi în care scara valorilor este întoarsă cu “fundul în sus”, ne aşteptă schimbări structurale, atât în domeniul vieţii internaţionale, dar şi în România. Asistăm la o potenţare a fenomenelor fundamentaliste şi este foarte important ca tinerii să cunoască ceea ce se întâmplă în România şi în întreaga lume, iar cunoscând trecutul, să ne orientăm spre un viitor mai bun”.