Bursele pentru elevi si studenti au fost majorate de Guvern

Executivul a majorat, pe 13 august, bursele pentru mai multe categorii de elevi, studenti, masteranzi si doctoranzi, medici aflati la specializare si cursanti, printr-o hotarare adoptata in sedinta de guvern.
Majorarile se refera la persoane din Republica Moldova si Ucraina, la cele de origine etnica romana din afara granitelor tarii, cetateni romani cu domiciliul in strainatate, precum si la cetateni straini, bursieri ai statului roman, care studiaza in institutii si unitati de invatamant din Romania, potrivit Executivului.
Astfel, elevii si studentii vor primi burse constand in echivalentul in lei al sumei de 65 de
euro/luna, iar masteranzii, medici aflati la specializare si cursantii aflati la stagii de specializare / perfectionare postuniversitara – 75 de euro/luna, in timp ce doctoranzii vor primi burse constand in echivalentul in lei al sumei de 85 de euro/luna.

Echivalentul in lei al bursei se actualizeaza in fiecare an, trimestrial, la cursul de schimb al monedei euro comunicat de BNR pentru ultima zi a lunii precedente, a mentionat Guvernul.

Conform sursei citate, beneficiaza de cazare in internatele scolare si caminele studentesti elevii, studentii, masteranzii, doctoranzii si cursantii aflati la stagii de specializare/perfectionare postuniversitara din Republica Moldova si din Ucraina, cei de origine etnica romana din afara granitelor tarii, cetatenii romani cu domiciliul stabil in strainatate, precum si cetatenii straini, bursieri ai statului roman – care studiaza in institutii si unitati de invatamant din Romania.

Potrivit hotararii, pentru elevi, studenti si masteranzi bursa se acorda pe parcursul anului academic, inclusiv in vacantele de iarna si de primavara, dar nu se acorda pe perioada vacantei de vara. In timpul vacantei de vara, elevii si studentii pot primi bursa numai in cazul in care sunt retinuti la scoala sau la facultate pentru activitati curriculare, mentioneaza Guvernul.

Doctoranzii de la forma de invatamant cu frecventa vor primi bursa pe toata durata anului calendaristic, iar cursantii aflati la stagii de specializare/perfectionare postuniversitara vor primi bursa pe perioada efectuarii stagiului, precizeaza Palatul Victoria.