Universitatea Tehnica din Cluj va avea un complex modern de natatie din 2009

piscina_univ_cluj.jpgUn mare complex de natatie va fi dat in folosinta anul viitor, in Cluj-Napoca, baza in jurul careia se vor construi noile repere sportive fiind Strandul Politehnica, apartinand Universitatii Tehnice.
Potrivit sefului complexului de natatie Politehnica, Vasile Pop, proiectul include doua bazine in aer liber, alte doua acoperite, o sala multifunctionala de 300 m patrati – a carei amenajare va fi finalizata luna viitoare -, precum si un hotel cu 47 de locuri de cazare, care se va construi prin supra-inaltarea edificiului care adaposteste bazinul olimpic. Lucrarile la mini-hotel vor fi finalizate la inceputul anului viitor, iar principalii beneficiari vor fi sportivii.

In 2009, la bazinul olimpic in aer liber, aflat deja in exploatare, vor fi montate instalatia de nocturna si o tabela electronica pentru marcarea scorurilor din competitii. Tot pentru anul viitor este programata si constructia tribunelor cu peste 1.000 de locuri.

Bazinul, care este deschis zilnic, de la 6,00 la 19,00, este frecventat de multi amatori de inot. Multe persoane vin chiar la ora deschiderii, convinse ca o jumatate de ora de inot matinal aduce cu sine un plus substantial pentru sanatate. Bazinul olimpic in aer liber are o adancime de 2,7 m in zona centrala si 1,80 m la margini.

Bazinul acoperit este destinat inotatorilor de performanta. In bazinul mic, se desfasoara cursurile de initiere pentru copii.

“Ne gandim sa propunem un program de inot pentru copii, cu sustinerea financiara a municipalitatii. 75% dintre copiii care vin la bazin au deja deformari ale coloanei vertebrale si bazinului – cifoza, scolioza -, din cauza pozitiei rigide in banca, la scoala, apoi acasa, la computer. Foarte multi copii vin la bazin cu trimitere de la medic”, afirma seful complexului de natatie.

El considera ca, prin programe de natatie derulate inca din gradinita, pot fi prevenite deformarile coloanei vertebrale, mai ales ca incidenta lor la copii a crescut ingrijorator in ultimii ani. “Este adevarat ca se pot descoperi si noi talente, dar in primul rand este bine pentru sanatatea lor”, explica Vasile Pop.

El se declara incantat de proiectul demarat de Universitatea Babes-Bolyai, care construieste, la randul sau, un bazin de inot acoperit in Parcul Sportiv Babes. “Vor fi doua universitati in Cluj-Napoca care vor avea bazine olimpice. In plus, la Palatul Copiilor au fost finalizate lucrarile la un bazin de inot pentru juniori. Alte bazine sunt la hotelurile Belvedere, Opera Plaza si in complexul comercial Iulius Mall. Clujul sta bine in aceasta privinta”, afirma seful complexului sportiv.