Multe scoli bistritene nu pot fi autorizate sanitar

Scoli aflate in plin santier, unitati care nu pot fi autorizate din punct de vedere sanitar, comasari facute fara a avea microbuze pentru transportul elevilor si unitati fara paza – acestea sunt problemele cu care se confrunta invatamantul bistritean, cu o luna inainte de inceperea noului an scolar.
Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud a organizat, pe 15 august, o intalnire pe tema stadiului de pregatire in care se afla scolile bistritene, impreuna cu reprezentatii Inspectoratului Scolar Judetean, Autoritatii de Sanatate Publica, Oficiului pentru Protectia Consumatorului, Consiliului Judetean, politiei si jandarmeriei.

Seful ISJ Bistrita-Nasaud, Mihai Muresan, a declarat ca, in acest moment, 87 de corpuri de cladire ale unor unitati de invatamant se afla in plin proces de reabilitare, motiv pentru care, in cazul in care lucrarile nu vor fi finalizate la timp, elevii vor face cursurile in alte incinte, cum ar fi camine culturale sau case particulare.

Probleme deosebite au aparut la scolile din Vita, Malin, Uriu si Matei, unde firma care a castigat licitatiile, societatea Purcsa Beclean, se afla in faliment, motiv pentru care, din primavara, nu a mai efectuat nicio lucrare de modernizare.

Potrivit lui Muresan, la Matei si Uriu, lucrarile au fost date, in subantrepriza, unei alte societati.

De asemenea, la scoala generala din Budesti, directorul se plange ca nu are bani sa cumpere o centrala termica si sa plateasca restul banilor catre firma care a montat instalatia de gaze, dar, in acelasi timp, a fost de acord cu dezafectarea sobelor de teracota, care ar fi putut asigura incalzirea salilor de curs pana s-ar fi gasit fondurile necesare.

La scoala din Sanmihaiu de Campie, unde noul primar a cerut bani in plus pentru continuarea lucrarilor, seful ISJ spune ca s-au alocat deja 1,2 milioane de lei, bani suficienti pentru construirea unei scoli noi, motiv pentru care a sugerat constituirea unei comisii de audit.

Nici in ceea ce priveste igiena din scoli lucrurile nu stau mai bine. Directorul adjunct al ASP Bistrita-Nasaud, Doina Petri, a declarat ca, dupa primele verificari, doar 86% din scoli si 63% din gradinitele din mediul urban pot primi autorizatie de functionare, cu sau fara plan de conformare.

In mediul rural, situatia este mai grava, deoarece 50% din scoli si 56% din gradinite sunt neautorizate din punct de vedere sanitar, dar cei de la ASP spera ca, pana la 15 septembrie, lucrurile sa se schimbe si sa fie autorizate circa 70% din totalul unitatilor de invatamant de la sate.

In acest an, in Bistrita-Nasaud se vor comasa patru scoli, din cele sase propuse initial, insa cele 28 de microbuze promise nu au ajuns, pana la aceasta data, in judet. Din acest motiv, elevii din scolile comasate s-ar putea trezi ca vor fi nevoiti sa parcurga pe jos zeci de kilometri, pana la noua scoala.

In acelasi timp, potrivit adjunctului sefului Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Olariu, din cele 293 de scoli verificate, doar 53 au asigurata paza, iar alte 49 si-au montat sisteme de alarmare si de supraveghere video. Restul unitatilor, in numar de 191, nu au rezolvat problema securitatii in scoala, chiar daca delincventa juvenila a scazut, in prima jumatate a anului, cu 23% fata de anul trecut.

In Bistrita-Nasaud, functioneaza 416 unitati de invatamant, dintre care 46 in municipiul Bistrita si cartierele apartinatoare.