Ecaterina Andronescu sustine ca invatamantului ii lipsesc strategia si profesionistii

Vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu a criticat sistemul romanesc de invatamant, afirmand ca acestuia ii lipsesc strategia si profesionistii.
“Ma gandesc la o strategie care sa aiba o alta (…) abordare pentru sistemul de invatamant. El trebuie sa determine dezvoltarea personala a fiecarui cetatean, sa-i asigure oportunitati pentru o viata normala si competentele necesare pe care societatea le asteapta”, a spus Andronescu.
Concret, vicepresedintele PSD a acuzat sistemul de teze unice si a cerut Ministerului Educatiei sa dea publicitatii consecintele acestui sistem. “Pentru trecerea din ciclul gimnazial in cel liceal sau al scolii de arte si meserii s-au incercat tot felul de inventii care de care mai ciudate, cum ar fi tezele unice. Cer ministerului sa publice efectele pe care aceasta promovare le-a produs in sistemul de invatamant si sa nu mai continue promovarea lor in noul an scolar”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Mai mult, ea a solicitat aceleasi institutii sa prezinte si o situatie a modului in care sunt pregatite scolile pentru inceputul noului an scolar. “A fost un an oarecum mai complicat pentru ca au avut loc alegeri. Reparatia scolilor este in responsabilitatea primarilor, unii primari au deschis santiere, nu au mai fost alesi, cei care sunt alesi nu mai vor sa continue lucrarile, nu sunt bani in anumite primarii (…), de aceea cred ca solicitarea mea este indreptatita”, a explicat Andronescu. Ea s-a referit si la lipsa de motivatie a celor trei actori ai sistemului de invatamant, anume elevii, profesorii si parintii.

Vicepresedintele PSD a aratat ca, in ceea ce-i priveste pe elevi, este nevoie de un curriculum national mai specializat, raportat la nevoile societatii, iar profesorii trebuie sa fie motivati financiar. “Si parintii sunt indepartati de scoala si demotivati in demersurile lor de a-si vedea copiii cu performante scolare”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Referindu-se la metodologia examenului de Bacalaureat, Andronescu a identificat o serie de carente ale acesteia care trebuie inlaturate. Social-democrata a afirmat ca, printre altele, va discuta acest subiect cu ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, pe care il va invita la sedinta Comisiei parlamentare pentru invatamant.

Pe de alta parte, Ecaterina Andronescu a vorbit si despre privatizarea, de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a institutelor de cercetare. “Cer Autoritatii Nationale pentru Cercetare, dar si primului-ministru sa opreasca acest proces pentru ca el, acolo unde a fost implementat, nu a insemnat decat transformarea privatizarii cercetarii in proiecte imobiliare. Romania are nevoie de cercetare. Cred ca parteneriate intre aceste institute si institutele nationale sau universitati ar putea sa intareasca sistemul national de cercetare”, a incheiat Andronescu.