Deficit de 9.000 de locuri in gradinitele bucurestene

Deficitul de locuri in gradinitele bucurestene va fi de aproximativ 9.000 la inceputul anului scolar 2008-2009, fiind inregistrate 38.000 de cereri, potrivit datelor Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
In prezent, ISMB poate oferi 26.000 de locuri, la care se vor adauga alte 1.100 de locuri, prin darea in folosinta, in sectorul 3, a 6 gradinite noi si prin extinderea altor doua in acelasi sector, pana la inceputul anului scolar. Totodata, ISMB a suplimentat numarul de grupe cu 47, pentru a face loc in gradinita cat mai multor copii.

De asemenea, in sectorul 2 vor fi finalizate pana la sfarsitul anului alte 14 gradinite, cu un total de aproximativ 1.700 de locuri. Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica, numarul de locuri in grupa nu ar trebui sa depaseasca 20, dar problema ar putea fi solutionata prin suplimentarea numarului de locuri in grupe. Oficialii sustin ca se fac eforturi pentru a se gasi spatii care ar putea fi transformate in gradinite. De asemenea, exista resurse materiale pentru angajarea si plata educatoarelor noi, care ar urma sa predea in aceste spatii.

MECT a alocat pentru anul 2008-2009, 600.000 de locuri in gradinite la grupele mica, mijlocie si mare, in toata tara. Potrivit reprezentantilor ministerului, sunt zone in tara unde, din cauza aglomerarii urbane, exista un deficit de locuri in gradinite, dar sunt si zone unde locurile la gradinite raman neocupate.

La inceputul lunii iulie, premierul Calin Popescu Tariceanu a subliniat, referindu-se la problema locurilor insuficiente din gradinite, ca bugetul Ministerului Educatiei este consistent, iar in discutiile pe care ministrul de resort Cristian Adomnitei urma sa le aiba cu primarii de sectoare se vor putea gasi solutii pentru rezolvarea acestei probleme.
Primarul general Sorin Oprescu declara, la randul sau, ca a identificat 17 scoli din Capitala unde se pot construi corpuri pentru gradinite. “Am dat spre identificare scolile in care se pot amenaja astfel de corpuri – in special pentru grupa mare a gradinitelor -, astfel incat din septembrie sa putem raspunde necesitatilor. Sunt aproape 10.000 de locuri lipsa. Sigur, nu va fi o solutie care va satisface toate dorintele, dar va fi un inceput”, afirma atunci Oprescu.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a prezentat, recent, intr-o sedinta de Guvern, o informare privind deficitul de locuri in pentru anul 2008-2009, care se ridica la 40.918 locuri, dintre care 13.100 in Bucuresti. Adomnitei a aratat ca pentru anul scolar 2008-2009 exista 49.681 locuri nou create in toata tara, dintre care 5.240 de locuri noi sunt in Bucuresti, 13.860 in municipii resedinte de judet, iar restul in alte localitati.
Potrivit ministrului Educatiei, in Bucuresti s-au construit 30 de gradinite, ceea ce a condus la crearea a 3.400 de locuri, iar alte 1.840 de locuri au fost realizate prin achizitia unor noi cladiri sau extinderea celor existente. Printre cauzele care au dus la aceasta lipsa de spatii din gradinite, se numara retrocedarile de imobile sau terenuri pe care au fost construite gradinitele, natalitatea crescuta, migratia catre mediul urban a familiilor cu copii mici, stramutarea altor unitati de invatamant pe spatiile unor gradinite sau comasarea gradinitelor cu scoli generale, dar si absenta creselor sau criza de personal nedidactic.

Taxa lunara pentru un loc intr-o gradinita de stat ajunge la 200 de lei. Parintii cu venituri mai mari pot opta sa-si inscrie copiii in gradinitele particulare. Acestea au taxe cuprinse intre 450 de lei pe luna pentru programul scurt (ora 8-13) si 1.300 lei pe luna pentru programul lung (ora 8-18), in functie de activitatile oferite.

“In gradinitele particulare, numarul prescolarilor in grupa oscileaza de la 5 la 15 si preturile la fel. Unii ofera lectii de pian, transport de la domiciliu, limbi straine, origami, pictura, muzica, dans, inot, organizarea zilelor de nastere cu invitati. Unele gradinite particulare functioneaza pe toata durata anului, cu exceptia sarbatorilor legale”, a declarat presedintele ARACIP, Serban Iosifescu.