Ministerul Educatiei estimeaza ca peste 90% dintre elevi participa la orele de religie

Peste 90% din cei aproximativ 3.170.000 de elevi romani frecventeaza orele de religie, dar o educatie religioasa trebuie completata cu una catehetica, adica a dialogurilor religioase in parohii, a declarat inspectorul general de religie din Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului, Vasile Timis, prezent la un seminar despre promovarea credintei in randul tinerilor.
El a remarcat utilitatea trainingului, la care participa aproximativ 30 de preoti din tara, afirmand ca majoritatea clericilor si a profesorilor de religie au invatat didactica si catehetica “din mers” dupa 1989.

“Este pentru prima data, in ultimii ani, cand vorbim de un proiect catehetic bine pus la punct, proiect ce respecta si rigorile teoriilor pedagogice contemporane”, a spus Timis, referindu-se la proiectul “Hristos impartasit copiilor”.

Pe de alta parte, el a afirmat, citand un sondaj ca, daca orele de religie s-ar realiza doar la nivel de parohie, in afara programului scolar, ca in Elvetia, numai 7-8% dintre elevi ar merge la sfarsitul saptamanii la o scoala catehetica. “In Apus s-a tins sa se predea ora de religie din perspectiva unui Doamne-Doamne extrem de permisiv si de iertator, in asa fel incat s-a ajuns ca intr-o ierarhizare a unor valori, in optiunea tinerilor sa apara pe primul loc fotbalistul David Beckham, iar Mantuitorul a prins doar locul 23. (..) Pe de alta parte, si in mediile eclesiale rasaritene, nici un Dumnezeu autoritar si dur nu cred ca este un model pentru o ora de religie responsabila”, a mai spus Timis, adaugand ca orele de religie trebuie sa reprezinte “o initiere in tainele credintei”.

Clerici de la mai multe eparhii ortodoxe din tara participa la un seminar national in cadrul caruia vor stabili modalitatea de a promova credinta crestina in randul tinerilor. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat “Hristos impartasit copiilor”, care isi propune editarea si publicarea unor ghiduri de Cateheza Biblica pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani, insotite de Ghidurile catehetului, care sa fie apoi distribuite si puse in aplicare la nivelul fiecarei parohii din BOR. In acest scop, se vor organiza cursuri de pregatire a preotilor si profesorilor sau catehetilor pentru folosirea ghidurilor.

Proiectul “Hristos Impartasit Copiilor” a fost lansat in Romania in anul 2006 si s-a desfasurat pana in luna iulie a acestui an in parteneriat de catre Biserica Ortodoxa Romana si organizatia ecumenica World Vision Romania, cu binecuvantarea Sfantului Sinod al BOR, fiind aprobat in sesiunea de lucru a acestuia din 17 – 18 ianuarie 2006, la recomandarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

In luna iulie a acestui an proiectul a fost preluat in totalitate de catre Biserica Ortodoxa Romana, care va avea de acum inainte responsabilitatea de a asigura desfasurarea proiectului pe cele doua componente: training in metodologia de predare a Ghidurilor Catehetice, oferit tuturor preotilor si traducerea, editarea si tiparirea ghidurilor de cateheza.

Ghidurile catehetice editate in cadrul acestui proiect se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani si vor fi insotite de catre Ghiduri ale catehetilor. Limbajul adecvat folosit, in concordanta cu nivelul de intelegere al fiecarei varste, metoda interactiva de predare folosita, precum si procesul de predare centrat pe copil sunt doar cateva dintre elementele care au stat la baza conceperii acestor instrumente atractive de cateheza. Ghidurile catehetice nu se substituie manualelor de religie folosite in scoli, ci reprezinta instrumente complementare de lucru de care preotii si catehetii au nevoie pentru a transmite copiilor, inca de la cele mai fragede varste, invataturile biblice si a-i ajuta astfel sa atinga maturitatea intru credinta, afirma sursa citata.