Mihai Şeitan: “Vom încerca să identificăm soluţiii pentru majorarea salariilor în administraţia publică şi educaţie”

seitan mihai.jpgMinistrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, a evocat, marţi, la Râmnicu Vâlcea, posibilitatea unei majorări a salariilor angajaţilor din administraţia publică şi din educaţie, în condiţiile unei diminuări a veniturilor lor totale ca urmare a aplicării legii salarizării unitare.

“Mă refer la majorare de salariu şi nu sporuri. După 1 ianuarie foarte mulţi angajaţi din aceste domenii – învăţământ şi administraţie – au rămas fără anumite sporuri, unele mai mult sau mai puţin justificate, sau au fost reduse, pentru a ajunge la formula calculului unui venit total, 70% salariu plus 30% maxim spor. Evident că o parte din salariaţi au primit astfel venituri mai mici (…). Noi vom analiza bugetul de salarii pe care îl avem în prezent şi vom încerca să identificăm soluţii pentru a majora salariile, în special, din aceste două categorii”, a declarat Şeitan.

Ministrul muncii a abordat şi problema pensiilor, avertizând că dacă legea unitară a pensiilor nu va fi aprobată, România riscă ca în 2025 să fie în situaţia de a aloca 6% din PIB pentru pensii. “În prezent avem tot felul de sisteme speciale de pensii – armată, poliţie, magistratură, aviaţie, servicii secrete – care nu sunt incluse în sistemul general unitar. Prin lege îi vom aduce în sistem. Şi se va mări fondul contribuţiilor. Dacă nu vom face acest lucru, în 2025, după calculele noastre, vom ajunge să alocăm 6% din PIB numai pentru pensii. O sumă colosală”, a spus el.

Potrivit acestuia, în România sunt în prezent 4,7 milioane de pensionari, iar dacă în 2009 Statul a alocat 1,5 miliarde euro pentru pensii, în acest an suma a crescut la 1,7 miliarde de euro. “Dar, prin legea pensiilor, nici o pensie normală nu va scădea, şi chiar nici majoritatea pensiilor speciale, şi mă refer aici la armată, nu vor avea modificări, decât cele care depăşesc un anumit barem”, a precizat ministrul muncii. AGERPRES