53 de studenti ieseni au vizitat Parlamentul European

In perioada 15-18 septembrie, 53 de studenti din toate judetele Moldovei au vizitat Parlamentul European si capitala Belgiei, Bruxelles, cu sprijinul domnului prof. univ. dr. Dumitru Oprea, deputat european.
Grupul a vizitat Parlamentul, hemiciclul si a dialogat cu Dumitru Oprea, care, in atmosfera specifica locului, le-a impartasit aspecte din viata si activitatea unui europarlamentar. Studentii s-au bucurat si de prezenta lui Theodor Stolojan, seful delegatiei romane din Parlamentul European, care le-a vorbit despre o parte dintre problemele de mare interes pentru Romania, aflate pe masa de lucru a Parlamentului si a grupului politic PPE-DE.

Intrebarile din partea grupului, nu putine la numar, la care au raspuns cei doi europarlamentari romani, s-au axat, in special, pe structura si functionarea institutiilor europene, tarile ce doresc sa adere la Uniunea Europeana, cum se poate lucra sau efectua un stagiu in institutiile europene.

Vizita studentilor ieseni a avut loc, nu intamplator, intr-o perioada-simbol pentru Europa, dupa cum a precizat deputatul Dumitru Oprea, care a accentuat si importanta acestei deplasari: “Saptamana aceasta fiind Saptamana mobilitatii europene, am punctat-o si noi prin organizarea unei vizite la Parlamentul European pentru un grup de tineri, proveniti din toate judetele Moldovei. Studentii au avut ocazia sa vada, astfel, preocuparile si actiunile derulate chiar in locul unde se aproba reglementarile legislative care urmaresc protejarea si pastrarea unui mediu mai curat si mai putin nociv pentru cetatenii Europei.

Pentru mine, fiecare intalnire cu tinerii reprezinta o bogata sursa de idei pentru proiectele viitoare, pentru ca este o mare multumire sufleteasca ori de cate ori pot sa le ofer, chiar daca nu atat cat mi-as dori, posibilitatea sa vada locuri si lucruri interesante.

Cred ca aceasta vizita a fost un castig pentru ei, deoarece au putut sa vada cate putin din experienta culturala, economica si sociala a tarilor prin care au trecut, dar si a politicii Parlamentului European. Sa nu uitam ca, in calitate de deputati europeni, avem datoria de a oferi posibilitatea cetatenilor, pe care-i reprezentam, sa viziteze Parlamentul. De data aceasta am dorit sa le dam ocazia de a-si exercita acest drept studentilor ieseni”
.

Programul studentilor la Bruxelles a continuat cu vizitarea unor obiective, precum Academia, Atomium-ul, Grand Place, Biserica romaneasca din Bruxelles sau Palatul regal si se va incheia pe 18 septembrie.

“A fost o experienta inedita pentru multi dintre noi…concluzia?…imi doresc sa lucrez in Parlamentul European”; ”Am fost numai tineri in grup, un grup omogen si cred ca si aceasta a contribuit la reusita vizitei”; ”Este o oportunitate deosebita pentru mine, mai ales ca am iesit pentru prima oara din tara”; ”Ii multumim domnului Oprea pentru sansa oferita. Nu credeam ca voi ajunge in Parlamentul European atat de curand”, sunt doar cateva dintre impresiile tinerilor participanti.

Dumitru Oprea i-a felicitat pe tineri pentru interesul acordat institutiilor europene, adaugand ca “este un castig pentru toata lumea atunci cand cineva, care a avut o experienta de acest gen, va aduce, prin impartasirea noutatilor si povestilor despre locurile pe care le-a vazut, un plus de valoare, oricat de mic ar fi el, locului de unde vine”.

Aceasta vizita este cea de-a treia organizata in 2008 de catre deputatul european Dumitru Oprea, dupa grupul studentilor de la Universitatea „Al. I. Cuza”, primii admisi in anul universitar 2007/2008, si grupul de adulti, constituit prin tragere la sorti.