Conferinta internationala privind energiile neconventionale, organizata de UVVG Arad

uvvg_conferinta.jpgUniversitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad si Primaria Municipiului Arad, sub inaltul patronaj al Academiei Romane si Academiei Europene de Stiinte si Arte din Austria, organizeaza, in zilele de 27-28 noiembrie, in Sala Festiva a Palatului Administrativ din Arad, Conferinta Internationala “ENERGII NECONVENTIONALE IN SPATIUL CARPATIC SI DANUBIAN”.

Conferinta s-a bucurat de prezenta prof. univ. dr. Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica din Timisoara, care a fost si presedintele conferintei internationale de la Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, academician Ladislau Vecas, reprezentant al Academiei Europene de Stiinta si Arta din Austria, academician Toma Dordea, reprezentant al Academiei Romane, prof. univ. dr. Octavian Prostean, decan al Universitatii Politehnica Timisoara, prof. univ. dr. Liana Mos, decan al Facultatii de Medicina, Farmacie si Medicina Dentara, academician Francisc Schneider, decani, cadre didactice, cercetatori, studenti, masteranzi si doctoranzi.

Lucrarile au fost prezentate in doua sectiuni: “Problematici tehnice si economice” si “Aspecte medicale si sociale”. In acest sens, au fost abordate teme legate de energia eoliana, solara, geotermala, biomasa, studiile urmarind realizarea unei corelatii intre disponibilitatea resurselor alternative, eficienta utilizarii acestora si tehnologiile corespunzatoare. De asemenea, au fost abordate aspecte bio-psiho-socio-ecologice privind dezvoltarea energiilor regenerabile.

Prof. univ. dr. Nicolae Robu, s-a referit la importanta cercetarilor privind energiile regenerabile si extinderea Institutului de Cercetari pentru Energii Regenerabile din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara in colaborare cu Universitatea de Vest “Vasile Goldis”. “Institutul este finantat cu peste 17 milioane de euro din fonduri structurale. In cadrul sau se vor aborda teme de cercetare pe intreaga paleta de energii. Pentru inceput energia solara, eoliana si biogaz, dar deschiderea este spre absolut orice sursa de energii regenerabile. Dorim sa promovam inclusiv conceptul de casa verde care a ramas abandonat in Romania. Institutul va a fi deschis tuturor cercetatorilor cu potential in domeniul energiilor regenerabile, relatia dintre cele doua universitati fiind pe cale de dezvoltare”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica din Timisoara.

Comunicarile au fost sustinute cu un bogat material video de catre cadre didactice si cercetatori din Italia, Ungaria, Serbia si Romania – Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Tehnica Cluj Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca, Universitatea din Craiova, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Al. Obreja” din Bucuresti si Universitatea de Vest “Vasile Goldis”.

In alocutiunea sa, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a declarat: “Faptul ca Universitatea de Vest “Vasile Goldis” organizeaza a treia reuniune internationala dupa cea legata de apa si mediu, starea de sanatate a populatiei europene si energiile neconventionale este un motiv care ne indreptateste sa afirmam ca Universitatea noastra a intrat in circuitul european al cercetarii stiintifice a factorilor de mediu si aspectelor pe care le implica ecologia aplicata. Rolul unei universitati nu este numai acela de a forma prin educatie, ci si de a finaliza acest proces prin corelarea la dinamica pietei muncii. Conferinta se doreste a fi un semnal de alarma asupra bogatelor resurse regenerabile de energie existente in tara, dar si a celor inca nefolosite din judetul Arad. In luna aprilie 2009, Uniunea Europeana a aprobat o noua legislatie in domeniul energiei regenerabile, in vederea incurajarii dezvoltarii acestui tip de energie in Europa. Conform acestei noi legi, Romania trebuie sa creasca cota de energie regenerabila din domeniul electricitatii, producerii de caldura si din transport, cu 24% pana in anul 2020, de la circa 18% cat este in prezent. Sunt convins ca acest eveniment este inca un pas mic spre constientizarea necesitatii utilizarii unor energii curate, protejarii mediului inconjurator si a noastra in definitiv, dar este unul inainte si spre binele comunitatii. Universitatea de Vest Vasile Goldis a fost aleasa pentru organizarea acestei conferinte internationale si prin faptul ca avem preocupari privind cultivarea de hibrizi de sorg zaharat pe care noi ii experimentam in Campia de Vest. Practicarea culturii hibrizilor de sorg pe solurile halomorfe aduce avantaje insemnate, deoarece este rezistent la seceta, iar productia este foarte buna”.

Conferinta internationala de la Arad a inclus si o vizita a participantilor la cea de-a VII-a editia a Targului de ECO-MEDIU, organizat de Camera de Comert si Industrie Arad, in parteneriat cu Universitatea de Vest “Vasile Goldis”, unde au participat expozanti din Germania, Italia, Austria, Serbia, Ungaria si Romania.