UVVG Arad va colabora cu Universitatea din Miskolc

univ_vasile_goldis_arad.jpgUn centru de sanatate pentru persoanele varstnice ar putea fi infiintat la Arad, in baza colaborarii dintre Universitatea de Vest “Vasile Goldis” si Universitatea din Miskolc, Ungaria.

O delegatie de cadre didactice de la Universitatea din Miskolc, Ungaria, condusa de prof. univ. dr. Laszlo Sarkozi, director al Departamentului de Formare Continua, a efectuat o vizita la Universitatea de Vest “Vasile Goldis”, in cadrul acordului de cooperare academica semnat in luna mai de rectorii celor doua universitati, prof. univ. dr. Aurel Ardelean si, respectiv, prof. univ. dr. Gyula Patko.
Directorul Spitalului Municipal din Miskolc, dr. Lajos Koleszar, a declarat ca discutiile purtate cu reprezentantii UVVG s-au axat pe posibilitatea de colaborare pentru infiintarea unui centru de sanatate pentru ingrijirea persoanelor de varsta a treia, a unui centru de screening. “Este foarte important pentru sanatatea populatiei din Arad un astfel de centru de screening si cred ca avem aici conditii prielnice formarii unui astfel de centru. Pentru indeplinirea acestui scop, noi vom pune la dispozitia UVVG experienta, specialistii din domeniu si rezultatele proiectului nostru, convinsi fiind ca vom reusi sa atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus”, a precizat dr. Lajos Koleszar.

El a adaugat ca pentru realizarea acestui proiect la Miskolc s-au cheltuit in jur de 300 de milioane de forinti, finantarile venind din trei parti: ajutor de stat, proiecte si populatie.

Rectorul Aurel Ardelean a declarat ca delegatia ungara a identificat impreuna cu specialistii UVVG o serie de teme de cercetare medicala de interes comun, care se vor realiza cu participarea Consortiului Del-Borsodi, in colaborare cu Fundatia Bay Zoltan din Miskolc, urmand sa fie aplicate prevederile protocolului semnat in luna mai la Universitatea din Miskolc, pentru a fi realizata o cooperare europeana pe care Consiliul Europei o promoveaza.

Delegatia Universitatii din Miskolc a avut intalniri de lucru la Facultatea de Medicina din cadrul UVVG si in Spitalele Clinice Judetean si Municipal, unde au fost evaluate oportunitatile de colaborare si temele punctuale in domeniul informaticii, al formarii continue, al monitorizarii (screening center) si al proiectelor transfrontaliere cu finantare europeana.