La Arad a avut loc o conferinta internationala de gerontologie

Cea de-a doua Conferinta Internationala de Gerontologie a inceput pe 26 septembrie la Arad, evenimentul fiind organizat pe parcursul a doua zile de Facultatea de Medicina a Universitatii de Vest “Vasile Goldis” (UVVG) Arad, sub patronajul rectorului prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

La manifestarea al carei presedinte este prof. univ. dr. Delia Marina Podea au participat nume cunoscute in lumea geriatriei, intre participanti numarandu-se prof. univ. dr. Mircea Dumitru, din Los Angeles SUA, unul dintre fondatorii Institutului National de Geriatrie din Bucuresti, alaturi de prof. univ. dr. Ana Aslan, prof. univ. dr. Gyula Bako din Ungaria, prof. univ. dr. Harry Grossmann din Germania, prof. dr. Victor Saulea (Republica Moldova) din Timisoara.
Dupa cum a precizat rectorul Aurel Ardelean, conferinta este de o importanta majora, datorita tematicii incitante de mare actualitate si perspectiva in cercetarea bio-medicala. “Se cuvine sa omagiem opera profesoarei Ana Aslan, cea care in anul 1952 a infiintat primul institut de geriatrie din lume, cu importante realizari in gerontologia clinica, ceea care a realizat si patentat un medicament eficient in profilaxia imbatranirii”, a spus rectorul UVVG.

“Acum cand suntem martorii unei imbatraniri globale a populatiei, fenomen care ridica o serie de intrebari fundamentale referitoare la asistenta medicala a persoanelor de varsta a treia, consideram ca a doua conferinta de Gerontologie este un prilej fericit de dezvoltare si up-gradare a cunostintelor in domeniu. Este evident ca stresul oxidativ este cert implicat in procesele biomoleculare, care conduc la alterarile celulare in diverse stadii ale procesului de imbatranire”, a adaugat Aurel Ardelean.

Potrivit prof. univ. dr. Delia Marina Podea, principala tema a conferintei a fost cea legata de managementul bolii Alzheimer, maladie cu un impact deloc neglijabil asupra calitatii vietii pacientului. De mentionat ca manifestarea este acreditata de Colegiul Psihiatrilor din Romania, cu 18 puncte CME si respectiv de Colegiul farmacistilor din Romania, cu 24 puncte CFE.