Sindicale din invatamant si-au asumat strategia de modernizare a educatiei

Sindicatele din invatamant si-au asumat strategia de modernizare a educatiei, reprezentantii acestora semnand, pe 24 octombrie, la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu, un acord in acest sens.

Potrivit sindicatelor, strategia intitulata “Educatie si cercetare pentru societatea cunoasterii” are ca obiectiv principal sporirea semnificativa a calitatii actului educational.

“Un obiectiv insemnat al acestui demers de crestere a calitatii este parteneriatul cu asociatiile parintilor, parteneriat in cadrul caruia scolile pot oferi, dupa orele de curs si de comun acord cu familiile si elevii, activitati suplimentare de invatare remediala pentru elevii aflati in dificultate, respectiv activitati de accelerare a invatarii pentru copiii supradotati, ca si activitati extrascolare. Aceste activitati suplimentare nu vor modifica normele legale de lucru si nu vor conduce la plati suplimentare”, se mentioneaza in acordul semnat.

Documentul a fost semnat de FSLI, FEN, Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret” si Federatia National Sindicala “Alma Mater”. Inaintea inceperii discutiilor cu presedintele Traian Basescu, reprezentantii acestor sindicate si-au exprimat speranta ca sunt interesate in mod deosebit de legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

Aurel Cornea, liderul FSLI, a apreciat ca declaratiile referitoare la faptul ca bugetul de stat nu ar putea suporta aceste cheltuieli sunt doar “perdele de fum”. “Asta cu atat mai mult cu cat domnul Tariceanu spune in permanenta ca economia duduie si ca avem performante unice in Europa la ora actuala”, a spus Cornea. El a adaugat ca educatia, inclusiv in Constitutie, este o prioritate nationala si trebuie inteles faptul ca fara o scoala de calitate nu vom avea specialisti in niciun domeniu, iar economia nu se va putea redresa.

“Si ceilalti bugetari au cereri absolut justificate. Ele vor fi, pe rand, rezolvate pentru ca Romania are resurse, dar intr-adevar, nu se poate la toti odata”, a spus, la randul sau, Gheorghe Isvoranu, unul dintre liderii Federatiei din Invatamant “Spiru Haret”. El a adaugat ca va fi nevoie si de o lege unica privind salarizarea bugetarilor, lege care, in opinia sa, ar fi trebuit de mult facuta. Toti liderii de sindicat s-au declarat increzatori in faptul ca seful statului va promulga legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.